Tänä yönä tutkitaan ja hengaillaan, ei mennä nukkumaan

Yleinen
Aurinkoisena heinäkuun päivänä postiluukusta tuli kirje. Kirje, jossa oli Vaasan yliopiston tuttu keltainen logo. Siinä se nyt oli. Kirje, jota pelon ja riemun sekaisin tuntein olin odottanut. Kirje, joka muutti minun elämäni taas kerran. Minut hyväksyttiin suorittamaan Vaasan yliopiston hallintotieteiden tohtorin tutkintoa pääaineena julkisoikeus.

Aivot yrittävät ymmärtää kirjeen sisältöä. Luen kirjeen uudestaan. Kyyneleet nousevat silmiini onnesta. Aivot käskevät hymyillä, heittää paperit ilmaan ja tanssahdella. Valvotut yöt keväällä tutkimussuunnitelmaa tehdessä kantoivat hedelmää. Olin onnesta pakahtua. Se oli kesän hienoimpia päiviä.

*aivoissa käy kuhina
Aivot: ”Jenna Veera lopeta tanssahtelu!”
Minä: ” *Pysähdyn”
Aivot: ”Mitä tämä oikein tarkoittaa?”
Minä: ”En itseasiassa tiedä..???”

Silloin muistin, kuinka eräs viisas professori sanoi minulle tänä keväänä:

”Kun valmistut tohtoriksi, tiedät että olet saavuttanut ne tietotaidot, jota tutkijalta vaaditaan. Ennen sitä, opettelet oikeastaan olemaan tutkija. Jostainhan on aina aloitettava”

Jenna_hylly.jpg

Näitä sanoja olen vaalinut tänä syksynä. Kaikki uusi ja ihmeellinen, mitä on tullut vastaan jatko-opintojen ja väitöskirjan kirjoittamisen kautta on ollut käsittämättömän mielenkiintoista ja antoisaa. Tuntui kuin olisin Narnian taruolentojen maailmaan astunut, jossa kaikki viisaat ja ihmeelliset olennot elävät (joita voidaan myös jatko-opiskelijoiksi tai tutkijoiksi kutsua).

Kosketuspintaa kun itselläni ei ollut oikeastaan ollenkaan tohtoritutkinnon suorittamisesta ennen tätä syksyä. Huomasin kuitenkin nopeasti, että tämä Narnian ihmeellinen maailma onkin täynnä ihmisiä, joilla on suuri palo tai kiinnostus jotain asiaa kohtaan. He olivatkin tavallisia ihmisiä, jotka olivat vaan kiinnostuneet astetta syvemmin asiastaan (omasta tutkimusaiheesta). Huomasin myös, että tutkimisen ”palon” lisäksi, meitä yhdisti vahva tunne kehittää itseään sekä tiedettä.

Suuri kiinnostus tietosuoja-asioihin on kulkenut matkassani jo kandidaatin tutkinnosta lähtien. Tutkimuksessani pyrinkin kartoittamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tietosuojaan liittyviä kysymyksiä digitalisaatiota sekä sote-uudistusta silmällä pitäen. Monen ”hyvät ja huonot puolet” –pohdiskelun jälkeen päätin kirjoittaa artikkeliväitöskirjaa, joka sisältää 4-5 kpl vertaisarvioitua tieteellistä julkaisua. Ensimmäinen artikkeli on jo työn alla ja se käsittelee perhekäsitteen määrettä (lähiomainen/läheinen/erityisen läheinen) tietosuojaan liittyen.

Jenna_tabletti.jpg

Tätä lukiessasi olet voinut miettiä, miten valitsin tuollaisen otsikon tälle kirjoitukselle? Radiosta soi yksi päivä Kirkan ”Hengaillaan” –kappale. Hymy huulissa kuulin sen hieman muunneltuna: ”Tänä yönä tutkitaan ja hengaillaan, ei mennä nukkumaan”. Liekkö alitajuntani yrittänyt tsempata ja jaksamaan minua lukemaan vielä vähän aikaa, vaikka kello olikin jo paljon.

Tutkimisen iloa kaikille kanssamatkustajille, koska

”Tutkimattomat ovat tutkijan tiet”

Jenna Veera Asikainen
Hallintotieteiden tohtoriohjelman jatko-opiskelija/ julkisoikeus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verkkotoimitus

Verkkotoimitus - Väitöskuiskaaja