Ferdinand Georg Waldmüller (1793-1865): Odotettu (1860)

Montako yliopistolaista tarvitaan vaihtamaan energiansäästölamppu?

blog

Kolme. Yksi puolustaa työtään, toinen kritisoi ja kolmas julistaa tilaisuuden päättyneeksi.

Vaasan yliopistolla kerättiin opiskelijoilta ja henkilökunnalta energiansäästövinkkejä. Vastauksia tuli 147. Vaikka suurin osa säästövinkeistä liittyi kotiin ja vapaa-aikaan, myös kampukseen liittyviä vastauksia tuli paljon.

Vinkkien lisäksi kysyttiin, millaisia säästötoimia yliopistolaiset ovat tehneet kampuksella. Alla on kooste tuloksista:

Voidaan pitää yllättävänä, että lähes 60 prosenttia vastaajista kertoi vähentäneensä oman auton käyttöä. Tämä selittynee ainakin osaksi etätyön ja etäopiskelun lisääntymisellä. Myös skuutit ja sähköpyörät ovat lisänneet suosiotaan.

Noin 60 prosenttia vastaajista kertoo sammuttaneensa turhia valoja. Sitäkin suositumpaa on tietokoneen virranhallinnan käyttö. Tietokone siirtyy lepotilaan automattisesti, kun taas tulostamisen tarvetta ja tapaa pitää miettiä joka kerta erikseen. Tämä selittänee, miksi virranhallinta on suositumpaa kuin tulostuskäytäntöjen muuttaminen.

Kyselytulosten mukaan portaiden kävely on tavallisempaa kuin kasvissyönnin lisääminen. Veikkaisin, että ruokaan liittyvät tottumukset sitovat meitä enemmän kuin tavat, joihin ei liity maku- tai muita esteettisiä arvostelmia. Toki tarjonnallakin on väliä: portaiden kiipeämistä voi olla useammin tarjolla kuin kasvisruokaa. Lisäksi portaiden käytön helppous ja kunnon kohottamiseen liittyvä lisäarvo ovat tainneet tässä kyselyssä tehdä portaista porkkanaa suositumman.

Seuraavassa on esimerkkejä annetuista energiansäästövinkeistä. Näytteiden valintakriteerinä olen käyttänyt sitä, että vinkit ovat joko uusia tai monen vastaajan mainitsemia. Olen hieman lyhentänyt lauseita ja yhtenäistänyt niiden kieliasua.

Aloitetaanpa kampukseen liittyvistä vinkeistä ja toiveista. Usein toistuva toive oli saada kahvihuoneisiin kierrätyspisteitä erityyppisille roskille. Energiansäästövinkkeinä esitettiin muun muassa seuraavia:

1) Vinkki vessoihin: liiketunnistinohjattu valo olisi hyvä. Nyt ei uskalla sammuttaa valoja, kun on neljä koppia, eikä tiedä, onko siellä vielä joku.

2) Levónissa ja VEBIC:issä kehitetty ENNI-sovellus käyttöön! ENNI on yliopiston oman yksikön kehittämä ja saanut kiitosta monessa kunnassa, mutta ei ole vielä oman organisaation käytössä. Tarvitaan ENNI-manageri, joka pitää yliopiston ENNI-järjestelmän ajan tasalla. Tämä voi tuoda useiden tuhansien säästöt, kun säästötoimet systematisoidaan.

3) Monessa työhuoneessa on useita lamppuja, joista osa on kuitenkin turhia. Edellisessä huoneessani oli kolme loisteputkivalaisinta, joista yksi oli työpöydän päällä ja kaksi muuta turhia: toinen valaisi ovea ja toinen ikkunaa. Opettelin muistamaan, mikä katkaisin on olennainen, ja sytytin valon vain siitä. Katkaisimet voi merkitä myös tarroilla.

Seuraavassa on esimerkkejä kotiin ja vapaa-aikaan liittyvistä energiansäästövinkeistä:

4) Kotona olen tehostanut energiansäästöä pitämällä kylpyhuoneen lattialämmitystä pienemmällä ja sammuttamalla sen silloin, kun lattia ei ole märkä.

5) Suihkuveden ensipisarat ovat aina hyvin kylmiä ja yllättävän paljon vettä menee hukkaan. Hyödynnä kylmä vesi suihkuttamalla se ämpäriin. Veden voi käyttää kukkien kasteluun tai löylyvetenä. Lisäksi se toimii hätävarana, jolla voi vaikkapa huuhdella vessan, jos vesikatko yllättää.

6) Sähkötön sunnuntai: yksi päivä viikossa, jolloin peruselämisen tarpeet ylittävä sähkölaitteiden käyttö on kielletty. Kukin voi itse määrittää, mitä peruselämiseen tarvitaan, mutta ideana olisi käyttää aikaa esimerkiksi lukemiseen, pelaamiseen ja yhdessäoloon eikä television katseluun, tietokoneella olemiseen tai älypuhelinten räpläämiseen.

Tässä on pari esimerkkiä liikenteeseen liittyvistä vinkeistä:

7) Yliopisto tarjoaa työntekijöilleen maksuttoman autopysäköinnin, osalle jopa lämmitystolpan. Tämä alkaa olla todella vanhanaikaista eikä kestä kriittistä tarkastelua. Samaan aikaan yliopisto ei tue joukkoliikenteen käyttöä lainkaan. Tiesittekö, että Vaasassa on Suomen halvin kaupunkiliikenteen kertamatkan hinta, kun maksaa Waltti-kortilla?

8) Suosi julkista liikennettä tai polkupyörää. Kävely ja pyöräily ovat täysin fossiilivapaita. Jos kuitenkin ajat autolla, nopeuksien laskeminen, taloudellinen ajo ja moottorijarrutus vähentävät keskikulutusta.

Tässä on valikoima muita energiansäästövinkkejä:

9) Osta kaupasta hävikkiruokaa lounaaksi!

10) Kannustetaan ja tarjotaan teekkareille kandi- ja dippa-aiheiksi energiansäästöön liittyviä aiheita. Tarjotaan mahdollisuuksia toteuttaa energiansäästöön liittyviä tutkimuksia ja mittauksia Tervahovin remontin yhteydessä.

11) Mene mukavuusalueesi ulkopuolelle! Näe muutokset mahdollisimman myönteisinä äläkä aina lähde ajattelemaan negatiivisesti, jos pitää toimia eri tavalla kuin ennen. Itse näen, että on hienoa, kun pääsee useammin pitämään mukavia villapaitoja ja -sukkia.

12) Limit your use of streaming video and audio media! Large-scale computational centres in Finland that support streaming consume enormous amounts of energy, comparable to that of small towns.

Eri syistä huomiota herättäviä vinkkejä olivat myös seuraavat:

13) Kampuksen sisälämpötilaa voisi laskea muutamalla asteella. Talvella moni opiskelija tulee toppatakki päällä yliopistolle, eikä välttämättä ehdi jättää sitä naulakkoon ennen luentoa. Näin ollen toppatakin voisi pitää päällä ilman, että läkähtyisi.

14) Nelipäiväinen työviikko yliopistoon!

15) Älä osta enempää sähkölaitteita.

16) Irtisano Netflix, lue kirjoja ja sarjakuvia. Käy kirjastossa. Kävele äläkä ota sähköpotkulautaa, niin myös kunto kohoaa.

17) Yksi parhaimmista energiansäästöideoista on ottaa jo kerran tuotettu energia talteen erilaisilla lämmön takaisinkierrätystekniikoilla. Esimerkiksi poistoilmassa ja jätevedessä on valtava määrä energiaa, joka yleensä menee hukkaan. Suihkussa käydessä kuuma vesi menee hukkaan, ja jokaisen ihmisen päivän aikana tuottamat ulosteet, jotka ovat lämmenneet noin 37 asteisiksi, vedetään viemäristä alas. Nykyisillä lämmönvaihtimilla ja lämpöpumpuilla voidaan käyttää jo hyvin pientä lämpömäärää hyväksi. Eli lisää lämmön talteenottoa myös jätevesiin!

18) Yliopistolla on lain nojalla kasvatustehtävä. Merkittävämpää kuin se, miten kampuksen valoja sytytellään ja sammutellaan, on se, millaisia ihmisiä lähetämme maailmalle. Voimme yhteisönä vaikuttaa siihen, että meiltä valmistuvat alojensa ammattilaiset ja yhteiskunnassa usein valtaa käyttäviin ja asiantunteviin paikkoihin päätyvät ihmiset toimivat terveen ympäristön säilyttämiseksi.

19) Haluaisin kirjastoon kuntopyörän, jolla voi ladata kännykän ja saada konkreettisen kokemuksen siitä, kuinka paljon energiaa tarvitaan akun lataamiseen. Samalla saisi hieman liikuntaa. Tämä voisi olla projektityö, jossa latauslaite rakennetaan, tai valmis tuote, niitäkin myydään.

20) Yliopisto voisi kannustaa kaikki luopumaan kryptovaluutoistaan ja kertoa, että ne ovat hirveitä sähkösyöppöjä.

Huumori lämmittää, mistä on seuraavassa pari esimerkkiä:

21) Jos mahdollista, työskentele yöllä pienen kulutuksen aikoihin.

22) Laita pesusieni tai vastaava oven postilaatikkoon ja eristä vetopaikat. Lämpöä karkaa kodin nurkkien kautta, jolloin sienen laittaminen postilaatikkoon minimoi lämpöhäviötä ulko-oven läpi. Täytyy vain muista kertoa tästä postinjakajalle.

Edellä esitetyt säästövinkit ovat vain jäävuoren huippu. Vinkit osoittavat joukkoälyä ja jatkavat säästäväisen taloudenpidon pitkiä perinteitä. Vinkkien kokoaminen herkisti vastaajia keksimään myös uusia ideoita. Jotkut pohtivat koko elämäntapansa muuttamista kestävämmäksi.

Monilla jo sormet syyhyävät päästä tositoimiin. Energiansäästötalkoisiin tarvitaan koko yhteisö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Tommi Lehtonen

Tommi Lehtonen - Ajatusyhteys