Johannes Vermeer (1632-1675): Kirjettä kirjoittava nainen ja sisäkkö (n. 1670-1671)

Energiansäästöohjeiden tulva

blog

Neuvoja on helppo antaa, mutta vaikeampi vastaanottaa.

Keräsin työpaikkaani varten energiansäästöohjeita. Sähkön ja polttoaineiden hinnannousun myötä monet lehdet ja verkkosivut pursuvat säästövinkkejä. Energiansäästön pyörää ei siis todellakaan tarvitse keksiä uudelleen. Esimerkkinä voidaan mainita valtionhallinnon yhteinen Astetta alemmas -energiansäästökampanja.

Vaikka energiansäästöohjeet ovat pitkälti samat joka paikassa, ohjeiden sävy ja tyyli vaihtelevat. Osa ohjeista on toteavia. Niissä keskitytään ongelmien ja ratkaisujen kuvailuun. Toiset ohjeet ovat imperatiivissa, ja lukijaa yleensä sinutellaan. Tavoitteena on vaikuttava ja epämuodollinen viestintä.

Kompastuskiveksi voi muodostua se, että ohjeiden vastaanottaja tuntee tulleensa kohdelluksi kuin lapsena. Tässä muutamia esimerkkejä:

Pukeudu sään mukaan!

Sammuta valot lähtiessäsi!

Työpaikan jääkaappi ei ole ruokavarasto.

Toimi esimerkkinä, ohjeista, kannusta ja seuraa, että ohjeita noudatetaan!

Käytä portaita hissin sijaan!

Ajatellaan vaikkapa kahta viimeistä, kannustus- ja porrasohjetta. Voi olla vaikea keksiä luontevaa tapaa rohkaista työ- tai opiskelukaveria käyttämään portaita hissin sijasta. Vai miltä kuulostavat seuraavat?

”Olen kuule kiinnittänyt huomiota hissin käyttöösi. Portaat olisivat ympäristöä säästävämpi ja terveydelle parempi vaihtoehto.”

”Onpa kiva kävellä portaita. Kävelisit sinäkin!”

”Portaita kävellessä ei tarvitse pelätä juuttuvansa hissiin.”

Tällaiset kannustukset kuulostavat kyttäykseltä ja besserwissermäisiltä. Rohkaisija katsoo rohkaistavaa alaviistoon. Se on hyvää tarkoittavien ohjeiden yleinen ongelma. Ne, joilla on teinejä kotona, ovat voineet huomata, että ohjeet valuvat kuin vesi hanhen selästä.

Tämä herättää kysymyksen, olisiko energiansäästöön kannustaminen verrattavissa läksyihin patistamiseen. Käy nimittäin helposti niin, että mitä enemmän patistetaan, sitä vähemmän tapahtuu toivottua toimintaa. Niin läksyjenluvun kuin energiansäästönkin on noustava omasta halusta ja ymmärryksestä. Kaadettu vesi ei kaivossa pysy.

Iso sähkölasku on energiansäästön ankara opettaja. Työ- tai opiskelupaikan sähkölasku ei kuitenkaan tunnu suoraan omassa kukkarossa. Siksi työ- ja opiskelupaikalla saattaa energiansäästöä edistää parhaiten ongelmien ja ratkaisujen esittely, ei imperatiivien latelu.

Kun keräsin energiansäästöohjeita, jätin tarkoituksella pois laajan aihealueen. Ruoka on polttoainetta – siis energiankulutukseen liittyvä ilmiö, vaikka myös paljon muuta, kuten esteettinen ja sosiaalinen ilmiö. Ruokavalioon, ruuan kulutukseen ja hävikkiin on syytä kiinnittää huomiota. Syöminen on kuitenkin hyvin henkilökohtainen asia. Siksi ruokavaliota ja ruuan määrää koskevat ohjeet vaativat huomaavaisuutta.

Liharuuan hiilijalanjälki on yleensä vähintään kaksinkertainen kasvisruokaan verrattuna. Liharuuan kypsentäminen ei kuitenkaan välttämättä vie enemmän energiaa kuin kasvisruoka. Liharuuan suurempi hiilijalanjälki syntyy muun muassa rehuntuotannosta ja -kulutuksesta sekä lannan käsittelystä ja varastoinnista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Tommi Lehtonen

Tommi Lehtonen - Ajatusyhteys