Pikakelattu elämä

blog
Jos näkisit elämäsi pikakelauksella, se näyttäisi robotin elämältä.

Yksi lasteni lempiohjelmista on Avara luonto. Hätkähdyttävän upeasti kuvatuissa dokumenteissa seurataan uskomattomina lähikuvina ja monista eri näkökulmista luonnon kulkua sekä eläinten ja kasvien elämää. Olemme nähneet sinivalaan sukeltavan, kobran hyökkäävän ja leijonan nappaavan gnuun kynsiinsä. Olemme myös nähneet, miten Amazonin sademetsiä kaadetaan ja miten Alaskan luonto muuttuu vuodenajasta toiseen.

Sekä dokumenteissa että fiktiivisissä elokuvissa käytetään usein teho- ja havainnollistamiskeinona filmin nopeutusta. Nopeutus auttaa paremmin hahmottamaan pitkiä tapahtumakulkuja ja luonnon päämääräsuuntautuneisuutta. Nopeutuksessa voi nähdä esimerkiksi, miten ruusu putkahtaa pensaasta, kasvaa, kukoistaa ja kuihtuu pois. Pikakelauksella voi myös nähdä, miten mekaanikko rakentaa tuhansista osista koostuvan auton sekunneissa.

Nopeutuksessa kuitenkin omituisesti häviää ihmiselle olennainen harkinta ja hidas ajattelu. Nopeutetussa filmissä ihminen näyttää toimivan tehokkaasti kuin kone tai automaatti. Tulosta kyllä syntyy, mutta pohdiskelu, uudelleen suuntautuminen, vaihtoehtojen karsinta ja niin edelleen jäävät pois.

Entä jos näkisitkin elämäsi hidastettuna? Myös todellisuutta hitaammista kuvista häviävät ajatukset ja tarkoituksellisuus. Hidastukseenkin voi kuulua se, että toiminta näyttää ohjelmoidulta. Toisaalta hidastus voi tuntua vetkuttelulta.

Jos puhutaan nimenomaan ihmisten toiminnasta, voidaan sanoa, että hidastus auttaa tarkentamaan ja nopeutus pelkistämään. Jos haluaa vaikeaan asiaan selvyyttä, pitää hidastaa tahtia ja käyttää ajatteluun enemmän aikaa. Kiirehtiminen voi puolestaan auttaa pelkistämään. Se pakottaa oikomaan mutkia ja muodostamaan tiivistyksiä kuin 15 sekunnin hissipuheessa.

Viimeksi sanottu on kuitenkin kiistanalaista. Hyvän tiivistelmän tekeminen vie helposti aikaa. Tämän tietävät muun muassa väitöskirjan tekijät: tiivistelmä ei välttämättä synny helposti, vaan vaatii hiomista ja uudelleen kirjoittamista.

Sanoin alussa, että pikakelattu elämä näyttää robotin elämältä. Joku voisi väittää, että tämä ohjelmoinnin vaikutelma viittaa siihen, että tahdon vapaus on kuvitelmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viimeisimmät postaukset

Tommi Lehtonen

Tommi Lehtonen - Ajatusyhteys

Kirjoittaja toimii vastuullisuus- ja eettisyysjohtajana Vaasan yliopistossa.