Rakkaus

blog
Matti Nykänen meni taas naimisiin. Sanooko kuudes kerta toden rakkaudesta ja mitä rakkaus oikeastaan on?

Rakkauden olemusta ja merkitystä on kuvattu vaikuttavimmin taiteessa, musiikissa ja kirjallisuudessa. Toivon, että myös seuraavat filosofiset havainnot valaisevat rakkauden monia kasvoja.

Rakkauteen liittyvät tunteet, ilot ja pettymykset sekä sitoutumisen kysymykset koskevat kaikkia ihmisiä. Rakkaus voi kohdistua niin ihmisiin, eläimiin, luontoon, maahan kuin arvoihin kuten viisauteen ja kauneuteen. Rakkauden lajeja ovat muun muassa kiintymys, ystävyys, eroottinen rakkaus ja lähimmäisenrakkaus.

Persoonallisessa rakkaudessa sekä rakastaja että rakastettu ovat henkilöitä. Persoonattomassa rakkaudessa kohde on muu kuin henkilö. Esimerkiksi romanttinen rakkaus ja vanhemman rakkaus ovat persoonallisia, kun taas rakkaus luontoon ja kotiseuturakkaus ovat persoonattomia.

Persoonallinenkin rakkaus voi silti olla yksipuolista. Rakkauden täyttymys edellyttää kuitenkin henkilökohtaista suhdetta ja kanssakäymistä rakastetun kanssa. Siten esimerkiksi popidolin palvonta on vain rakkauden heijastusta, jos henkilökohtainen tuttavuus ja vuorovaikutus puuttuvat.

Rakkauteen kuuluu kiinnostus ja huolehtiminen. Rakastava on huolissaan rakastettunsa hyvinvoinnista. Hän haluaa viettää aikaa tämän kanssa, tehdä asioita yhdessä sekä jakaa kokemuksia ja kiintymystä. Rakastava myös haluaa rakkauden olevan vastavuoroista.

Rakkautta on siis rakastetun ja rakkaussuhteen arvostaminen. Rakkaus on siksi harvoin perusteetonta ja rakkaudella on syynsä, jotka voidaan tiivistää rakastettavuudeksi. Rakastettavuus voi perustua niin rakastavan toiveisiin ja odotuksiin kuin rakastetun ominaisuuksiin kuten luonteeseen, ulkonäköön, taitoihin, tapoihin ja kiinnostuksen kohteisiin. Rakkaus voi perustua myös esimerkiksi perhesuhteeseen kuten vanhemman rakkaudessa lapseensa.

Jotkut pitävät rakkautta ennen muuta asenteena ja toiset taas tehtävänä. Asennetta korostavien mukaan rakkaus tiivistyy henkilön käsitykseen, että hänellä on arvokas suhde rakastettuunsa. Tehtävää korostavien mukaan rakkaus tiivistyy rakastavan ja rakastetun henkilökohtaisen suhteen hoitoon ja vaalimiseen.

Rakkauden vaikea määriteltävyys ja liittyminen tunteisiin ovat saaneet monet epäilemään rakkauden todellisuutta. Onko siis rakkaus vain virvatulen ajoa?

Jaakko Hintikka kertoo rakkaudesta edesmenneeseen puolisoonsa Merrill Hintikkaan ja vastaa kysymykseen rakkauden todellisuudesta näin: ”Mielestäni rakkaus ei ole niinkään tunne kuin ihmisen kokonaiskäyttäytymisen piirre. Mutta kyllä se todellista on mitä suurimmassa määrin. Rakkaus saa ihmisen biologiset voimat liikkeelle, ja se vaikuttaa ihmisen fyysisiin mahdollisuuksiin” (Helsingin Sanomien Kuukausiliite 4.1.2014, s. 45).

Rakkauden paradoksi on siinä, että se on sekä ikuista että katoavaista: vaikka rakkaus voi hävitä, sen tarve pysyy. Koko kansan Matti on tämän ruumiillistuma.

Rakkauden kysymyksiä käsitellään Lapuan VII filosofiapäivillä kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa lauantaina 23.8.2014 klo 10 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viimeisimmät postaukset

Tommi Lehtonen

Tommi Lehtonen - Ajatusyhteys

Kirjoittaja toimii vastuullisuus- ja eettisyysjohtajana Vaasan yliopistossa.