Ehdotuksia tohtorin arvomerkeiksi

blog
Miekasta voitaisiin luopua tohtorin arvomerkkinä, koska se antaa sotilaallisen ja määräilevän kuvan yliopistosta.

Promootiossa tohtoreiksi vihittävät saavat oikeuden käyttää tohtorinhattua ja -miekkaa. Tohtorinhattu on tieteen vapauden vertauskuva. Tohtorinmiekka taas kuvaa totuuden, hyvän ja oikean puolustamista sekä kykyä erottaa tosi epätodesta – kaikki sinänsä hyviä asioita.

Seuraavassa on leikkimielisiä ehdotuksia tohtorinmiekan korvaajiksi. Esitän kuitenkin ensin perusteen miekan säilyttämisen puolesta. Thomas Kuhnin mukaan tieteen kehitys ei ole tasaista, vaan tieteelliset ajattelutavat muuttuvat usein ”väkivaltaisesti”. Miekka sopii tieteellisten vallankumousten vertauskuvaksi, mikä ikävä kyllä vahvistaa sotaisaa tulkintaa tohtorinmiekasta.

Vaaka on paitsi oikeuden vertauskuva, myös oikean ja väärän erottamisen symboli. Vaaka sopisi tohtorin tunnusmerkiksi myös siksi, että väitöskirjan tekijät joutuvat tutkimuksessaan punnitsemaan monia asioita. Vaakaa kantava tohtori olisi kuitenkin koominen näky, minkä vuoksi tämä ehdotus on hylättävä.

Antiikin myytin mukaan Prometheus-jättiläinen varasti Olympos-vuoren jumalilta tulen, vei sen ihmisille ja opetti heille sen käytön. Soihdun valo on myöhemmin ymmärretty tiedon vertauskuvaksi. Promovoidut tohtorit voisivat kantaa miekan sijasta taskulamppua, mikä tosin sekin olisi koomista kirvoittaen ”valopää”, ”jediritari” ynnä muita kommentteja. Taskulamput valaisisivat kuitenkin promootioiltaa ja sopisivat lukuvaloksi.

Tohtorit edustavat niin sanottua lukeneistoa, joten heidän asuunsa sopisi hyvin kirja. Sen valinta on kuitenkin vaikeaa. Teologit saavat promootiossa (monien mielestä valitettavasti) miekan sijasta Raamatun, jota tosin sanotaan Hengen miekaksi (Ef. 6: 17). Antiikin maallisesta kirjallisuudesta voisi promovendeille suositella esimerkiksi Aristoteleen Nikomakhoksen etiikkaa.

Sanotaan, että kynä on tehokkain ase. Kynä on osuva tunnusmerkki kynäilijöille, joita tohtorit ovat. Kynä on miekkaan verrattuna arkinen, mutta tohtorin vyötäisille kiinnitetty sulkakynä voisi näyttää arvokkaalta.

Jos tohtorinmiekasta luovutaan, yksinkertaisinta olisi olla korvaamatta sitä millään. Toisaalta symbolin poissaolo voi herättää enemmän huomiota kuin sen läsnäolo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Tommi Lehtonen

Tommi Lehtonen - Ajatusyhteys