Huolenpidon etiikka

blog
Ulkomainen konferenssivieras sairastui Vaasassa. Pitkän kotimatkan takia oli syytä käydä lääkärillä ja selvittää mahdollinen lääkityksen tarve.

Perjantaiaamu oli jo hyvässä vauhdissa, kun aloin soittaa Vaasan yksityisille lääkäriasemille. Joissakin vastattiin ystävällisesti, toisissa ynseästi: ”Päivän kaikki lääkäriajat on jo varattu”. Sain ohjeen soittaa kaupungin terveysasemalle.

Esitettyäni asiani terveysaseman ajanvaraukselle puhelimesta alkoi kuulua työntekijöiden supinaa. Toivoin jo parasta, kunnes virkailija palasi puhelimeen: ”Emme voi ottaa häntä tänne. Soittakaa pääterveysasemalle. Siellä ei kuitenkaan vastata ennen iltapäivää. Parasta on, että menette paikan päälle odottamaan.”

Aloin jo miettiä, miten saisimme konferenssivieraan kanssa aikamme kulumaan terveysaseman odotusjonossa. Mieleeni tuli kuitenkin vielä yksi mahdollisuus. Soitin YTHS:ään ja esitin asiani. Ajanvarauksesta kerrottiin, että lukukauden lopun perjantai on hiljainen. ”Tervetuloa tänne”, sanottiin.

Lähdimme kollegani kanssa Hartmaninkujalle. Vastaanotto ja palvelu oli enemmän kuin ystävällistä. Amerikkalainen kollegani sanoi, ettei hän ole koskaan saanut Yhdysvalloissa yhtä hyvää lääkäripalvelua. Lääkäri oli hänestä aidosti kiinnostunut ja sairautta selvitettiin perusteellisesti. Kollegani kertoi lääkärin tuntuneen kuin äidiltä: tämä oli lempeästi moittinut ystävääni vaikeaksi potilaaksi, koska hän yrittää salata vaivojaan.

Etiikan käsitystä, joka 1980-luvulta lähtien ollut kasvan kiinnostuksen kohteena, sanotaan huolenpidon etiikaksi (care ethics). Sen mukaan etiikassa on keskeistä huolenpito.

Huolenpidon etiikan luonne selviää vertaamalla sitä muihin etiikan perinteisiin. Velvollisuusetiikan mukaan keskeistä moraalissa on järjenmukaisten velvollisuuksien täyttäminen. Hyötyetiikka kehottaa tekemään vaihtoehtoisista teoista sen, josta on eniten hyötyä suurimmalle mahdolliselle joukolle. Hoivaetiikan mukaan tärkeää on pitää apua tarvitsevista huolta ja kohdella kaikkia myötätuntoisesti.

Kiitos YTHS:n vastaava lääkäri Pirjo Koskinen huolenpidosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Tommi Lehtonen

Tommi Lehtonen - Ajatusyhteys

Kirjoittaja on Vaasan yliopiston vastuullisuus- ja eettisyysjohtaja.