Herakleitoksen väite vääntyi kielloksi

blog
Tutkijoiden toivotaan entistä enemmän popularisoivan tieteen tuloksia. Merkittävätkin tulokset jäävät kuitenkin usein uutiskynnyksen alle. Tieteen tuloksia siteerataan myös väärin.

Seuraava esimerkki väärin siteeraamisesta liittyy filosofiaan. Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ilmoitti äskettäin, ettei aio pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi. Hän perusteli päätöstään seuraavasti:

”Kun pohdin omaa ehdokkuuttani, silmiini sattui filosofi Herakleitos, joka eli noin 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Herakleitos neuvoi minua kaukaa historiasta: Älä astu kahdesti samaan virtaan! Herakleitoksen mielestä kenenkään ei pidä astua toista kertaa samaan virtaan, sillä sen enempää virtaan astuja kuin virtakaan eivät enää toisella kertaa ole samanlaisia. Virta ei enää ole sama virta ja niin kuin vesi juoksee, kaikki muukin juoksee ohitsemme elämässä; kaikki virtaa.”

Herakleitos Efesolainen oli kreikkalainen filosofi, yksi merkittävimmistä Sokrateen edeltäjistä. Herakleitoksen mukaan aineellisessa todellisuudessa vain muutos on todellista ja pysyväisyys harhaa. Kaikki on liikkeessä, kuten hänen tunnetuimmassa aforismissaan sanotaan: ”Kaikki virtaa, mikään ei pysy paikallaan”.

Herakleitos tunnetaan myös käsityksestä, ettei samaan virtaan voi astua kahdesti, sillä sen enempää astuja kuin virtakaan ei pysy samana. Herakleitoksen mukaan ”me sekä astumme että emme astu samoihin jokiin, olemme ja emme ole”. Nämä sanonnat ovat välittyneet meille Platonin kirjoituksista. Platon esittää ”Kaikki virtaa” -väitteen (panta rhei) muodossa ”Kaikki liikkuu” (Kratylos 402a).

Herakleitoksen käsityksestä ei seuraa, ettei puoluejohtajaksi tai muuhunkaan tehtävään pidä hakea uudelleen. Herakleitoshan vain väittää, että kaikki on muuttuvaista. Jos väite pitää paikkansa, myös puolueet ja niiden jäsenet muuttuvat. Puolueen johtaminenkin lienee eri aikoina erilaista.

Herakleitos ei siis esittänyt kieltoa astua kahdesti samaan virtaan. Olisihan turhaa kieltää sellaista, mitä pitää mahdottomana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Tommi Lehtonen

Tommi Lehtonen - Ajatusyhteys