Piru periköön mielensäpahoittamista pelkäävät johtajat

Yleinen
Tällä kertaa Hallinnon tutkija pohtii työyhteisön johtamisen ongelmakohtia.

Väitän, että monia organisaatioita ja niiden sisäisiä yksikköjä ”pumpulijohdetaan”. Tarkoitan tällä sellaista johtamistapaa, jossa ihmisten välisiä konflikteja ei ratkaista puhumalla asiat halki, vaan ne kääritään ”puhumattomuuden pumpuliin” ettei kukaan vaan pahoittaisi mieltään. Väliaikainen ratkaisu ehkä saadaan tällä tavalla aikaiseksi ja päästään taas vähän eteenpäin. Valitettavasti ratkaisematon ongelma pysyy samalla pumpuliin käärittynä tuoreena ja siksi jää kalvamaan organisaatiota. Kun riittävän monta konfliktia on pumpuliin käärittynä organisaation nurkissa, käsissä on työyhteisöltään jo sairas organisaatio.

Mikä neuvoksi? Tarjoan johtamiseen ensiksi yksinkertaista lääkettä. Älkää piitatko mielensäpahoittamisesta. Se ei itse asiassa ole vaarallista. Vaarallista on se, ettei työyhteisöjen ongelmia ratkaista kunnolla asiat halki puhumalla. En usko, että kukaan voi johtaa mitään yksikköä hyvin, jos hänen pitää koko ajan pelätä mielensäpahoittamista.  ”Pumpulijohtaja” on minulle samalla huono johtaja. Tällainen johtaja saattaa kokea itsensä hyväksi, koska ongelmista ei saa hänen organisaatiossaan puhua. Niin kauan kun niistä ei puhuta, ne eivät ikään kuin ole olemassakaan. Se vaan, kun ne ovat silti ovat olemassa jos niitä ei millään tavoin ratkaista.

Tarjoan toisenkin neuvon johtajille. Oppikaa arvostamaan suorapuheisia ihmisiä. Suorapuheisuudessa toki varmaan mennään myös loukkaamisen puolelle, varsinkin koska loukkaamisen rajat määrittyvät pitkälle subjektiivisesti. Suorapuheisuus ei yleensä ole tietoista loukkaamista. Mielensäpahoittaja saattaa sen sellaiseksi kokea vain, koska ei itse ole harjaantunut toimimaan suorapuheisessa yhteisössä. Ongelma ei siksi ole suorapuheisuudessa, vaan siinä että mielensäpahoittajien annetaan joissakin työyhteisöissä määritellä se mistä voi puhua ja miten. Sellainen organisaatio on hyvän matkaa jo tuhoisalla tiellä, eikä siellä voi hyvin se joka puhuu suoraan, eikä se joka pelkää suoraa puhetta. Piru siksi periköön ”pumpulijohtajat”, jotka pelkäävät mielensäpahoittamista. Hyvän työelämän tulevaisuus ei ole heissä.

Esa Hyyryläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Esa Hyyryläinen

Esa Hyyryläinen - Hallinnon tutkija

Hallintotieteen professori julkisjohtamisen oppiaineessa. Kiinnostunut kutakuinkin kaikesta hallintoon ja johtamiseen liittyvästä.