Ankeuttajat keskuudessamme

Yleinen
Tällä kertaa hallinnon tutkija pohtii Harry Potterin maailman relevanssia työelämässä.

Jaana Kapari-Jatta teki hyvää työtä kääntäessään Harry Potterit suomeksi. Jos minulta kysyy, koko käännöstyön helmi on termi ankeuttaja (dementor). Harry Potterissa ankeuttajat ovat Azbakanin vartijoina toimivia tummia olentoja, jotka syövät positiivisia tunteita ja tuovat samalla huonot muistot mieleen. Mikä pahinta, pidempi altistuminen ankeuttajan vaikutukselle vie altistuneen järjen. Pottereissa ankeuttajan vaikutusta vastaan on tietenkin loitsu, miten muutenkaan.

Huonompi juttu meille muille on se, että keskuudessamme on ankeuttajia, joihin loitsut eivät päde. Tarkoitan tällä sellaisia negatiivisesta ajattelusta taiteenlajin tehneitä työyhteisöjemme jäseniä, jotka pidemmän päälle saattavat onnistua syömään työilon kokemukset muiltakin. Hallinnassa oleva pessimismi on ihan tyylikästä, mutta valtaviin mittoihin paisuva pessimismi on myrkkyä työelämässä. Selvästi huonoin tilanne on silloin kun ankeuttaja toimii esimiestehtävässä, mutta myrkkyä toki kylvävät ympärilleen riviankeuttajatkin. Jokainen voi ilmeisesti tahtomattaan ajautua jonkin sortin ankeuttajaksi. Onneksi jokainen voi ilmeisesti myös tehdä voitavansa sen eteen, ettei näin kävisi.

En halua ryhtyä tässä amerikkalaismallisen positiivisen ajattelun ja psykologian puolestapuhujaksi. Se ei minusta ole meidän yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme erityisen uskottavaa. Silti sillä on ilman muuta väliä kuinka kohtaamansa asiat ajattelee. Jos kaikki näyttäytyy aina vaikeana ja tulevaisuus synkkänä, voi ilman muuta vaikuttaa lähipiiriinsä ankeuttavalla tavalla. Siksi vähän positiivisempi elämänasenne olisi paikallaan. Erityisesti toivon näkeväni esimiestehtävissä henkilöitä, joilla on taito nostaa mahdollisuuksia esille silloinkin on uhat ja ongelmat ovat kyllä aistittavissa.

Johonkin asti ankeuttamisen ja ankeutumisen vastustamista voi opettaakin, mutta lopulta kyse on omaan persoonallisuuteen palaavista asioista. Löydän esimerkiksi itsestäni välillä piirteitä josta en erityisesti pidä. Olen taatusti sortunut ankeuttajaksi. Eniten olen tällä hetkellä kuitenkin huolissani siitä, että olen sortunut ankeutettavaksi. Taistelu sitä vastaa jatkuu ilman muuta. Liittykää tekin mukaan siihen.

Esa Hyyryläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Esa Hyyryläinen

Esa Hyyryläinen - Hallinnon tutkija

Hallintotieteen professori julkisjohtamisen oppiaineessa. Kiinnostunut kutakuinkin kaikesta hallintoon ja johtamiseen liittyvästä.