Oikeusvaltion dynamiikka

Yleinen
Viranomainen joutuu mielenkiintoisten tehtävien eteen. Esimerkiksi joskus viranomaisen on määriteltävä ovatko ulkokengät päällysvaatteita vai ei. En halua irvailla asialla, sillä nämä tehtävät tulevat viranomaiselle oikeusvaltioon uskovien kansalaisten halusta ja toimeksiannosta ja asiat ovat yksilöille tärkeitä.

Yllä mainittu tehtävä tuli Eduskunnan oikeusasiamiehen hoidettavaksi vankeinhoidon alalla. Vankilassa vierailevien piti eräässä vankilassa jättää ulkokengät säilytettäväksi lukittavaan kaappiin ja tapaamiseen tuli kulkea ilman kenkiä. Sukkien suojaksi oli toki tarjolla suojapusseja. Mahdollisuus käyttää sisäkenkiä ei tullut esiin. Eräs vierailija piti käytäntöä ikävänä ja nöyryyttävänä ja kanteli asiasta oikeusasiamiehelle (EOAK/158/2017, 5.9.2018).

Selvitysten jälkeen OA katsoi, että vankeuslain (767/2005) 17 luvun 1 §:n mukaan vankilalla ei ole toimivaltaa määrätä vierailijaa jättämään ulkokengät jalastaan vierailun ajaksi. Vankeuslain tekstin mukaan vankilaan pääsyn edellytykseksi voidaan asettaa vain päällysvaatteiden ja mukana tuotujen tavaroiden jättäminen säilytettäväksi. Yleisen siisteyden ylläpitäminen tai tarkastamisen helpottaminen eivät voineet olla perusteita kenkien kohtelulle. Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen aluekeskus oli lausunnossaan samalla kannalla.

Mielestäni on hyvä, että viranomaisen toimivallan rajoista pidetään kiinni. Toimivalta määräytyy lain mukaan ja toisinaan lakiteksti vaatii tulkintaa yksittäisissä tapauksissa. Oikeusvaltio toimii näin ihan ruohonjuuritasolla, vaikka siinä on nähtävissä koomisiakin piirteitä.

Jos asia tunuu kummalliselta tai ärsyttävältä tai huvittavalta niin haluan korostaa, että kantelujen perusteella arvioituna kansalaiset haluavat toimia näin. Oikeusvaltio on sellainen kuin me haluamme sen olevan.

*****

Ovatko ulkokengät mielestäsi päällysvaatteita vai ei? Asia on nyt sitten juridisesti ratkaistu ainakin jollain tavalla, vaikka kyse ei ole tuomioistuimen ratkaisusta, joka olisi sitovampi kuin oikeusasiamiehen tekemä ratkaisu kanteluun. Yleisesti ottaen kysymys taitaa olla kulttuuriamme koskeva asia. En ole perehtynyt siihen. Tätä teemaa oikeusasiamies ei nostanut esiin.

Kristian Siikavirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Julkisoikeus

Julkisoikeus - Puuvillatehtaan puntari