Mies istuu kahvilassa läppärin kanssa ja katsoo ulos.

Kumpi vie, työelämä vai sinä?

Jatkuva oppiminen

Työelämä muuttuu. Se on jo kuultu, ja nähtykin. Siksi kysynkin, viekö työelämän muutos sinua, vai vietkö sinä muutosta? Muuttuvan työelämän uusiin osaamistarpeisiin vastataan jatkuvalla oppimisella. Jatkuva oppiminen on työkalu, jolla saa niskaotteen muutoksesta. Tämä koskee yksilöiden ohella myös organisaatioita. Osaamisen kehittäminen on usein elinehto ja ainoa keino pärjätä kilpailussa.

Jatkuva oppiminen on osaamisen uudistamista. Joillekin se tarkoittaa, että nykyistä osaamista pitää syventää, eli opiskella omaa alaa vähän lisää ja pidemmälle. Esimerkiksi jatkokouluttautua tai kehittää liiketoimintaa.

Jollekin toiselle jatkuva oppiminen merkitsee osaamisen laajentamista. Oman alan osaamisen tueksi tarvitaan osaamista joltakin toiselta alalta. Esimerkiksi tekniikan alalla toimiva voi tarvita opintoja johtamisessa tai liiketaloudessa. Tai ehkä ekonomi haluaa lisää osaamista vaikka digitalisaatiosta tai energiatuotannosta. Yrityksille osaamista voi laajentaa henkilöstökoulutuksella tai verkostoitumalla ja kumppanuuksia luomalla.

Joskus osaamisen syventäminen tai laajentaminen ei riitä, vaan täytyy siirtyä kokonaan toiselle alalle. Silloin tarvitaan muuntokoulutusta, jossa parhaimmillaan voidaan hyödyntää aiemmin hankittua osaamista pohjana uudelle.

Kaikkia koskevaa jatkuvaa oppimista on oman osaamisen päivittäminen. Tietojen ja taitojen päivittäminen tapahtuu luontevasti oman työn ohessa, jos toimii aktiivisesti oman alan verkostoissa, käy oman alan tapahtumissa ja seuraa omaan alaan liittyvää kirjoittelua. Ja aina voi osallistua koulutukseen, jossa perehdytään alan uusimipiin tuuliin.

Ihannetilanteessa työssä olevien on mahdollista kehittää osaamistaan työn ohessa, oli kyse sitten syventämisestä, laajentamisesta, muuntamisesta tai päivittämisestä. Työn ohessa tapahtuva oppiminen tarvitsee tuekseen aikaan ja paikkaan sitomattomia oppimisratkaisuja, ja niitä haluamme Vaasan yliopistossa kehittää. Onko sinulla ideoita, joiden avulla sinä tai organisaatiosi voisitte parhaiten hyödyntää Vaasan yliopiston koulutustarjontaa ja saada lisää osaamista työelämän muutoksissa pärjäämiseen? Kerro meille ajatuksistasi ja etsitään yhdessä ratkaisu!

Jatkuvan oppimisen eri vaihtoehtoihin voi tutustua verkkosivuillamme.

Ole yhteyksissä
Henna Hyytiä
Koulutuspäällikkö, jatkuva oppiminen

 

Lisää aiheesta:

https://www.yrittajat.fi/uutiset/610768-yrittajan-osaamisen-kehittaminen-yrityksen-elinehto-osaamisen-puutteet-tuntuvat

https://teknologiateollisuus.fi/fi/ajankohtaista/jatkuva-oppiminen-tarvitsee-laaja-alaisen-uudistuksen-ja-sinutkin-mukaan

https://www.sitra.fi/uutiset/elinikainen-oppiminen-ratkaisee-suomen-pelin-muutoshaasteista-tarvitaan-keskustelua/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jatkuva oppiminen

Jatkuva oppiminen - Osaamista tulevaisuuteen

Blogia kirjoittavat Vaasan yliopiston jatkuvan oppimisen asiantuntijat.