Mies lukee kirjaa auringonvalossa.

Missä tai milloin sinä olet käyttänyt?

Jatkuva oppiminen

Jatkuva oppiminen. Siihen törmää joka puolella. Hallitusohjelmassa. Juhlapuheissa. Ihan kuin jokaisessa lehdessäkin kirjoitettaisiin jatkuvasta oppimisesta. Tuntuuko sinusta samalta? Vai huomaanko minä vain asian herkemmin, koska olen jatkuvan oppimisen puolestapuhuja? Oletko itse käyttänyt sanaparia jatkuva oppiminen? Mitä se sinulle tarkoittaa?

Olen aina silloin tällöin kuullut, että ei jatkuva oppiminen ole mitään uutta, aina sitä on ollut.
En voisi olla enempää samaa mieltä! Olen iloinen, että meillä ihmisillä on kautta historian ollut halua ja kykyä tehdä asioita paremmin ja elämästä mukavampaa. Taitoa sopeutua ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Se on jatkuvan oppimisen tulosta parhaimmillaan.

Mutta miksi jatkuvasta oppimisesta sitten puhutaan nykyään niin paljon? Maailma ei ole edelleenkään valmis. Entiseen verrattuna muutokset tulevat nopeammin ja muutoksen suuntia on aina vaan vaikeampaa ennustaa tarkasti. Muutos haastaa meitä uudistamaan ja uudistumaan niin yksilöinä kuin yhteiskunnan jäseninä. Yritykset ja yhteisöt pärjäävät, jos ne pysyvät ympäröivän maailman ja muuttuvan kuluttajakäyttäytymisen tahdissa. Se edellyttää oppimista. Jatkuvasti. Ja sekös vasta on hienoa!

Se miksi jatkuva oppiminen on vahvasti päivän agendalla, liittyy myös ajatukseen, että työssä olevasta väestöstä suuren osan on kouluttauduttava uudelleen työelämän muuttuessa. Kutakuinkin kaikki ovat miettineet, miten esimerkiksi digitalisaatio tai kestävä kehitys vaikuttavat omaan tekemiseen.  Koulutuspalvelujen tuottajille tämä tarkoittaa, että on uudistettava omia käytänteitään ja toimintamallejaan, jotta työn ohella tapahtuva osaamisen uudistaminen mahdollistuu.

Vaasan yliopistossa on vahva tahtotila olla mukana uudistamis- ja uudistumistyössä. Meille on tärkeää, että Pohjanmaan alue pysyy elinvoimaisena ja alueen yritysten kilpailukykyä voidaan tukea kyvykkään ja osaamistaan uudistavan osaaja-arsenaalin kautta. Teemme yhdessä alueen muiden koulutuksenjärjestäjien kanssa parhaamme, jotta pohjanmaalaisille on tarjolla parhaat edellytykset jatkuvaan oppimiseen. Tervetuloa tutustumaan ja käyttämään jatkuvan oppimisen palvelujamme!

Tutustu eri mahdollisuuksiin!

Henna Hyytiä
Koulutuspäällikkö, Jatkuva oppiminen

Lisää aiheesta:

https://www.sitra.fi/julkaisut/kohti-osaamisen-aikaa/

http://virtual.vtt.fi/virtual/pkrh/riskilajit/henkiloriskit/henkiloriskien-tunnistaminen-ja-hallinta/osaaminen-on-menestyksen-kivijalka.html

https://minedu.fi/jatkuva-oppiminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jatkuva oppiminen

Jatkuva oppiminen - Osaamista tulevaisuuteen

Blogia kirjoittavat Vaasan yliopiston jatkuvan oppimisen asiantuntijat.