evertonpestana/pixabay

WSTAR – Kohti päästöttömiä datakeskuksia

DATA ECONOMY SUSTAINABILITY YLEINEN

Vietämme nykyään yhä enemmän aikaa verkossa: selaamme sosiaalista mediaa, ostamme ruokaa ja tavaroita ja kommunikoimme sekä työ- että vapaa-aikana. Jotta kaikki tuo toiminta sujuisi saumattomasti, tarvitsemme stabiilin tietoverkon.

Stabiilin tietoverkon takaavat meille data- eli palvelinkeskukset. Muutkin kuin Amazonin, Microsoftin tai Facebookin kaltaiset verkkotoiminnan jättiläiset tarvitsevat suuria datakeskuksia pitääkseen yllä toimintaansa. Esimerkiksi Bitcoinin louhinta tai moni tutkimustoiminta tarvitsevat suuria määriä dataa ja energiaa pystyäkseen toimimaan.

Toukokuisen seminaarin paneelikeskustelun osallistujat Petri Välisuo (UniVaasa), Mattias Vesterlund (RICE ICE), Joni Lehtonen (Microsoft), Hans-Alexander Öst Vaasan Sähkö), Jonatan Rösgren (Wärtsilä), Antti Lainen (Finnish Data Center Association) ja Stefan Sandberg (Danfoss).

Datakeskukset käyttävät maailmanlaajuisesti nyt noin prosentin saatavilla olevasta sähköenergiasta, mutta tuon osuuden ennustetaan nousevan jopa 21 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Koska lähes kaikki palvelinkeskusten käyttämä energia muuttuu käyttämättömäksi hukkalämmöksi, niiden hiilijalanjälki on valtava, elleivät ne käytä uusiutuvia energialähteitä. Suomessa esimerkiksi Fortum ja Microsoft tekevät yhteistyötä saadakseen konesalissa syntyvän hukkalämmön uusiokäyttöön.

Suomen Akatemia on myöntänyt 1,9 miljoonaa euroa WSTAR – Wasa Zero Emissions Data Center -hankkeelle nollapäästöisten datakeskusratkaisuiden tutkimiseen tarvittavan tutkimusinfrastruktuurin perustamiseen. Tämän vuoden alussa alkaneessa hankkeessa tutkitaan, kuinka saataisiin luotua päästötön palvelinkeskus, jonka hukkalämpöä voitaisiin hyödyntää.

WSTAR mahdollistaa tutkimuksen, jossa muutetaan datakeskuksen koko energiamalli, ja tiiviissä yhteistyössä paikallisen energiajärjestelmän kanssa tehdään datakeskuksesta uusiutuvien energialähteiden rinnalle tehokas sähköverkon tasapainottaja.

WSTAR on neljän vaasalaiskorkeakoulun – Vaasan yliopisto, Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia ja Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK – yhteinen tutkimushanke. Hankkeessa rakennetaan pienikokoinen datakeskus vaihdettavista moduuleista, jotta järjestelmän kaikki osat voitaisiin tehdä mahdollisimman tehokkaiksi.

WSTAR mahdollistaa tutkimuksen, jossa muutetaan datakeskuksen koko energiamalli.

Tulevaisuuden modulaariset, paikalliset ja pienimuotoiset datakeskukset mahdollistavat myös tehokkaat reunalaskentapalvelintoteutukset, joiden avulla voidaan tutkia tehokkaita keinoja täyttää EU:n ilmastoneutraaleja datakeskuksia koskevat suositukset vuoteen 2030 mennessä.

WSTAR järjesti toukokuussa Together Towards Zero Emission Data -seminaarin.

WSTAR-hanke käynnistyi vuoden alussa. Tähän mennessä hankkeessa on käsitelty monia datakeskukseen liittyviä asioita, esimerkiksi erilaisia datakeskusmalleja ja sijoituspaikkavaihtoehtoja. Hankkeen osapuolet ovat myös voineet tutustua Luulajassa erilaisiin datakeskuksiin, keskustella yhteistyömahdollisuuksista Ruotsissa sijaitsevan RISE ICE -datakeskuksen kanssa.

WSTAR on herättänyt kiinnostusta myös paikallisissa yrityksissä. Käynnistääkseen tutkimukseen liittyvän vuoropuhelun yritysten ja hankkeen välillä WSTAR järjesti toukokuussa Together Towards Zero Emission Data -seminaarin. Seminaarissa datakeskusten asiantuntijat kertoivat datakeskusten toiminnasta ja niihin liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista.

Seminaarissa pääsivät ääneen mm. Amazonin, Microsoftin, Vaasan Sähkön, RISE ICE:n ja Finnish Data Center Association:in edustajat. Seminaariin osallistui Vaasan ja lähiseudun yritysten edustajia ja tutkijoita.

Camilla Wahlberg

Kirjoittaja on Vaasan yliopiston Digital Economy -tutkimusalustalla työskentelevä projektipäällikkö, joka on kiinnostunut vihreästä siirtymästä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Digital Economy

Digital Economy - Digital Economy and Beyond