Winter Satellite Workshop 2024 -tapahtuman yleisöä näyttelyalueella.

Ensikertalaisena Winter Satellite Workshopissa

DATA ECONOMY SITUATIONAL AWARENESS SUSTAINABILITY YLEINEN

Hei kaikki, olen Susanna Litmanen ja aloitin osa-aikaisena tutkimusassistenttina Digital Economy -tutkimusalustalla marraskuussa 2023. Pääasiallinen tehtäväni on avustaa AuroraSpace-hankkeen viestinnässä.

Susanna ja Winter Satellite Workshopin iso astronautti.

Tammikuussa pääsin osallistumaan ensimmäistä kertaa Aalto-yliopistolla Espoossa järjestettyyn Winter Satellite Workshopiin, joka on Pohjoismaiden suurin New Space -alan tapahtuma. (Kalliista ja pääosin suurvaltojen harjoittamasta ”Old Spacesta” poiketen New Space eli uusi avaruustoiminta ja -tutkimus on pienimuotoisempaa, ketterämpää, edullisempaa ja enemmän kaikkien saavutettavissa olevaa. Siihen kuuluvat esimerkiksi pienikokoiset ja lähellä maata olevalla kiertoradalla lentävät satelliitit sekä niistä saatava data.)

Anivarhain alkaneen juna- ja metromatkan jälkeen saavuin Aalto-yliopiston pysäkille ja lyhyen matkan päässä häämötti Dipoli, jossa tapahtuma järjestettiin. Paikalle päästyäni liityin muiden kollegoideni joukkoon näyttelyalueella.

Winter Satellite Workshopin ilmapiiri oli innostunut ja vilkas. Eniten väkeä oli liikkeellä ensimmäisenä tapahtumapäivänä. Näyttelyalueella ja seminaareissa kiertelivät näytteilleasettajiksi saapuneiden yritysten edustajat, muut uteliaat messuvieraat sekä opiskelijat, jotka etsivät alan koulutus- ja uramahdollisuuksia. Ihmisiä kiinnosti, mikä on Kvarken Space Center ja mitä me teemme. Erityisesti kiinnostusta herättivät pöydällämme esillä olleet KvarkenSat-piensatelliitin malli sekä kuutiosatelliitin muotoinen Saksan avaruusjärjestön myöntämä Microlauncher Payload -laukaisupalkinto. Myös tarrat ja kynät tekivät hyvin kauppansa. Moni ohikulkija pysähtyi myös seuraamaan taustalla taukoamatta pyörinyttä toimintamme esitystä. Osana sitä oli myös uunituore esittelyvideo, joka tehtiin yhteistyössä Vaasa ExEdin kanssa juuri ennen tapahtumaa.

Vaikka avaruus on aina kiehtonut minua, teknologiaan ja avaruusliiketoimintaan liittyvät asiat ovat minulle uusia. Kvarken Space Centerin alle kootut

Posterinäyttelyissä kävi paljon väkeä tutustumassa tutkimuspostereihin.

Vaasan yliopiston avaruushankkeet muodostavat melko laajan kokonaisuuden, joten oli haastavaa kiteyttää kaikki olennainen tieto tiiviiksi toimintamme esittelyksi (sekä vielä muistaa se kaikki!). Onneksi avuliaat työkaverit päivystivät kanssani ja olivat aina valmiita jatkamaan keskustelua. Siinä samalla opin itsekin paljon siitä, mitä me teemme.

Saimme luotua uusia yhteistyökuvioita sekä vahvistettua vanhoja kumppanuuksia. Tapahtumassa käydyt mielenkiintoiset keskustelut muiden alalla toimivien ihmisten kanssa, posterisessioon osallistuminen sekä asiantuntijoiden esitykset tarjosivat uusia näkökulmia ja oppia avaruusalasta. Ja mikä parasta: kahvia oli tarjolla taukoamatta juuri pisteemme edessä. Edullinen lounas oli katettuna Dipolin kampusravintolassa ja tapahtuman jälkeen pääsimme vielä nauttimaan hieman purtavaa sekä illan yllätysohjelmana näimme myös improteatteriesityksen.

AuroraSpace-hankkeen SDG Workshop on alkamassa.

Myös muiden AuroraSpace-hankkeen partnereiden edustajia oli mukana Satellite Workshopissa. Olimme sopineet pitävämme Espoossa hybridiworkshopin, jossa valitsimme yhdessä, minkä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden eteen hankkeessa työskennellään. Oli mukava nähdä kasvokkain myös Ruotsista ja Norjasta paikalle tulleita hankepartnereita, joiden kanssa tulemme työskentelemään kolme vuotta.

Aalto-yliopistolla avaruustekniikkaa opettavan professori Jaan Praksin – joka hänkin toimii AuroraSpace-hankkeessa – ja kumppaneiden järjestämässä Satellite Workshopissa vieraili yhteensä kymmenkunta Vaasan yliopiston avaruushankkeiden parissa työskentelevää kollegaa. Oli mukava päästä viettämään aikaa näiden ihmisten kanssa ja tutustumaan paremmin koko tiimiin. Odotan mielenkiinnolla ensi vuoden Winter Satellite Workshopia ja sitä, että voin jakaa yhä paremmin tietoa Kvarken Space Centerin ja eri avaruushankkeidemme toiminnasta.

 

Susanna Litmanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Digital Economy

Digital Economy - Digital Economy and Beyond