Petri Välisuo esittelee Technobothniaa ESA BIC -edustajille.

Avaruus innostaa – avaruusinnovaatioekosysteemimme laajenee

DATA ECONOMY SUSTAINABILITY YLEINEN

Vaasan yliopiston valinta yhdeksi Euroopan avaruusjärjestön hautomoverkoston solmuksi kertoo siitä, että avaruuteen liittyvä tutkimus- ja hanketoimintamme on herättänyt huomiota myös Euroopan tasolla.

Joitakin viikkoja sitten vietimme Vaasan yliopistolla Euroopan avaruusjärjestön hautomoverkostoon (ESA BIC) kuuluvan yrityshautomomme avajaisia työn merkeissä. Kaikkien ESA BIC Finlandin toimipisteiden (Espoo, Tampere, Turku ja Vaasa) edustajat kokoontuivat Vaasan yliopistolle Tender Evaluation Boardiin kuulemaan kevään hakukierroksen aikana hautomoon hakeneiden startup-yritysten esityksiä ja valitsemaan niiden joukosta uusia yrityksiä ESA BIC Finlandin hautomoon.

Kimmo Kanto (BF), Stefan Gustafsson (ESA BIC), Tero Vihavainen (TEM).
Kimmo Kanto (Business Finland), Stefan Gustafsson (Euroopan avaruusjärjestön hautomo-ohjelma) ja Tero Vihavainen (työ- ja elinkeinoministeriö) tutustuivat Vaasan yliopiston avaruuteen liittyvään hanke- ja tutkimustoimintaan.

Mukana yrityksiä valitsemassa olivat myös Euroopan avaruusjärjestön hautomotoiminnan kaupallistamisesta vastaava päällikkö Stefan Gustafsson sekä kotimaisen rahoittajan edustajana Business Finlandin avaruustoiminnan päällikkö Kimmo Kanto. Avajaisiamme ja samanaikaisesti Kvarken Space Centerin sekä teknologia- ja opetuslaboratorio Technobothnian resursseja kävi katsastamassa myös työ- ja elinkeinoministeriön avaruusasioista vastaava johtava asiantuntija Tero Vihavainen. Kaikki tilaisuuteen osallistuneet vieraamme olivat vakuuttuneita siitä, että myös Vaasassa pystytään edistämään avaruuteen ja avaruusdatan hyödyntämiseen liittyvää yritys- ja tutkimustoimintaa.

ESA BIC Finlandin Vaasan toimipisteen avaaminen oli meille merkittävä virstanpylväs, sillä nyt meillä on konkreettinen väylä tukea avaruuteen liittyviä liiketoimintaideoita sekä mahdollistaa niille rahoitusta ja siten vahvistaa entisestään pohjalaista avaruusekosysteemiä. Vaasan yliopiston valinta yhdeksi Euroopan avaruusjärjestön hautomoverkoston solmuksi kertoo siitä, että avaruuteen liittyvä tutkimus- ja hanketoimintamme on herättänyt huomiota myös Euroopan tasolla.

Vaasassa pystytään edistämään avaruuteen ja avaruusdatan hyödyntämiseen liittyvää yritys- ja tutkimustoimintaa.

Neljä vuotta sitten aloitettu uuteen avaruustalouteen liittyvä EU Interreg Botnia-Atlantica -hankkeemme KvarkenSpaceEco oli lähtölaukaus Vaasan yliopiston avaruustalouteen sekä avaruusdatan hyödyntämiseen ja vastaanottamiseen liittyvälle tutkimus- ja hanketoiminnalle. Hankkeen aikana muodostettiin nyt yliopiston yhteydessä toimiva Kvarken Space Center.

Tuon ensimmäisen hankkeen jälkeen olemme osallistuneet kahdeksaan muuhun avaruuteen liittyvään tutkimushankkeeseen, joista osa on edelleen käynnissä. Uusin avaruustaloutta ja -koulutusta kehittävä hankkeemme, EU Interreg Aurorasta rahoitusta saava Boosting Space Business – AuroraSpace, käynnistyi lokakuun alussa. Se on rajat ylittävä yhteispohjoismainen hanke, jossa on mukana merkittäviä yliopistoja ja tutkimuslaitoksia Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Vaasalaisista yliopistoista ja korkeakouluista siihen osallistuvat Vaasan yliopiston lisäksi Hanken sekä Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA.

Stefan Gustafsson ja Heidi Kuusniemi.
Stefan Gustafsson ja Heidi Kuusniemi.

Seuraavan kolmen vuoden aikana AuroraSpace pyrkii vahvistamaan yhteispohjoismaisen avaruusinnovaatioekosysteemin kehittymistä ja toimintaa tiivistämällä yhteistyötä avaruuskoulutusta ja tutkimusta harjoittavien yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä myös yritysten välillä. Lisäksi hankkeessa kehitetään avaruusalan koulutusta ja tehdään sitä tunnetuksi esimerkiksi Interreg Auroran alueen kouluissa.

Interreg Auroran sihteeristö on nähnyt tämän hankkeen niin merkittäväksi, että se on saanut OSI-statuksen (Operation of Strategic Importance), ja sen sisällöstä ja tuloksista halutaan kertoa laajasti suurelle yleisölle. Sihteeristö pitää erittäin tärkeänä sitä, että Vaasan yliopisto on panostanut avaruuskasvatukseen, eli avaruuteen liittyvissä hankkeissamme olemme pyrkineet tekemään avaruusdatan hyödyntämistä tunnetuksi kaikenikäisille ihmisille toiminta-alueellamme.

Toteutetuissa hankkeissa olemme pystyneet kasvattamaan myös omien tutkijoidemme avaruuteen liittyvää osaamista ja kehittämään yliopiston koulutustarjontaa. Myös ensimmäinen tutkimushankkeissamme tehty avaruusteknologiaan liittyvä patenttihakemus on käsittelyssä, mitä pidän erittäin arvokkaana askeleena yliopistollemme avaruusinnovaatioiden tiellä.

Heidi Kuusniemi

Heidi Kuusniemi

Kirjoittaja on Vaasan yliopiston tietotekniikan professori, joka johtaa Digital Economy -tutkimusalustaa sekä Merenkurkun avaruuskeskusta eli Kvarken Space Centeriä.

 

Tämä teksti on julkaistu Vaasa Insiderissa 4.10.2023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Digital Economy

Digital Economy - Digital Economy and Beyond