Laatutiedon julkaisun vaikutuksia ja valinnanvapaus

Yleinen
Voiko palvelun laadun julkaisemisella olla yllättäviä vaikutuksia? Miten julkisen sektorin avoimuus toimii? Asiaa miettii Kristian Siikavirta.

Sattui eräänä päivänä (tänään) silmääni artikkeli, jossa tarkasteltiin julkisen palvelutuotannon laatutietojen avoimuuden vaikutuksia (hintaa) tuottajan näkökulmasta. Huomaa että avoimuuden ilmeisiä hyötyjä ei käsitelty!

Asia tuli eteeni valmistellessani erästä artikkelia.

Juttu oli siinä mielessä hyvä, että siinä koetettiin miettiä miten lisääntyvä avoimuus julkisen (tai yksityisenkin) palvelun laadusta vaikuttaa yhteiskunnassa ja palvelun tuottajan näkökulmasta. Ajatus meni jotenkin niin, että hyvän laadun paljastuminen lisää juuri tuon laatupalvelun kysyntää ja aiheuttaa ruuhkaa ja tarvitaan uusia toimia ruuhkan käsittelyyn. Tämä voi vähentää kannustimia laadun kehittämiseen. Johtopäätös voisi olla, että ryhdyttäessä julkaisemaan laatutietoja on hyvä varautua jo ennalta siihen mitä siitä seuraa. On siinä jutussa muutakin. Lukekaa jos innostaa.

Alessandro Gavazza and Alessandro Lizzeri. The Perils of Transparency in Bureaucracies. The American Economic Review, Vol. 97, No. 2 (May, 2007), pp. 300-305, http://www.jstor.org/stable/30034465

Vuoden 2014 alusta kansalaiset ovat voineet Suomessa valita hoitopaikkansa terveydenhuoltolain (1326/2010, 6 luku) mukaan, mikä vaatii käytännössä laatutiedon julkaisua. Laatutietoa löytyy verkosta.

t. Kristian

PS Tämä ei ole sitten tarkoitettu kirjoitukseksi hallinnon avoimuutta vastaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Julkisoikeus

Julkisoikeus - Puuvillatehtaan puntari