Hesarin juttu käsitteli yhden suomalaisen kaupungin eli Iisalmen päätöstä kieltää työntekijöiltä Facebookin käyttö töissä. Asia ei tietenkään kiinnosta tai koske itseäni! Sen sijaan olen mediasta huomannut muun muassa, että liike-elämän ja ammatinharjoittajien käyttöön on tullut uusi rahoitusväline, joukkorahoitus. Se näyttää ihan lailliselta Suomessakin, vaikka joukkorahoitusta koskeva laki on tiettävästi vasta valmisteilla. Kotimaisia toimijoita on jo olemassa ja ne löytyvät tietenkin Internetistä. Laki tulee siis tässäkin teknisen kehityksen perässä, sillä lakia ei voi säätää pelkän mielikuvituksen varassa. Toki olemassa olevaa lakia voisi soveltaa uuteenkin tekniikkaan jos vain uskallettaisiin tai osattaisiin. Uuden joukkorahoituksen mahdollistaa aivan selvästi kehittynyt tietojenkäsittely ja uusi informaatioteknologia eli Internet. Toivottavasti lain puuttuminen ei yleisesti estä järkevää ja vastuullista teknistä ja muuta yhteiskunnallista kehitystä.
Tehokas tieto- ja viestintäteknologia mahdollistaa siis inhimillisen toiminnan organisoinnin aivan uudella tavalla. Toinen uuden tekniikan esiin nostama ilmiö näkyy erilaisten rosvojoukkojen toiminnan kehittymisenä. Esimerkkinä käy vaikkapa se porukka, joka kehittää hirmuvaltaa Lähi-itään. Väitän, ettei tuollaisen terroristiorganisaation luominen ja ylläpito olisi mahdollista ilman kehittynyttä sosiaalista mediaa ja toimivaa tieto- ja viestintätekniikkaa.
Nähtäväksi jää mihin tämä Internetin-ihmiskoe johtaa. Ikävä kyllä näyttää selvältä, että lainsäädännöllä ei ole mahdollista estää järjetöntä rikollisorganisaatioita käyttämästä tehokkaita työkaluja, koska se loukkaisi joitakin vapauksia. Sen sijaan lainsäädännöllä voidaan estää järkevä toiminta.
Itse jään mielenkiinnolla seuraamaan tämän ihmiskokeen tulosten paljastumista.
Kristian Siikavirta
TEM Tiedote, 13.3.2014 – Raportti: Joukkorahoitus on tehokas, nopea ja joustava rahoitustapa