Jos hoitopaikka maksaa 4500 euroa kuukaudessa, ja vanhuksen nettoeläke on 1500 euroa, maksettavaa jää 3000 euroa. jos hoitovuodet ovat ikävuosien 85 ja 95 välillä niin maksettavaa kertyy reilusti yli 300 000 euroa. Sopii toivoa, että lapsia on lukuisia ja että nämä ovat väleissä myös keskenään, jotta homma toimii ilman byrokratiaa.
Keskustelunavaus on tehnyt tehtävänsä. Keskustelu tulisi kuitenkin kääntää oikeaan ongelmaan. on hämmästyttävää, että oikeusvaltiona itseään pitävässä maassa vanhuksia kohdellaan hoidon tarjoamisessa sattumanvaraisesti ilman yhdenvertaisuuden häivääkään. kunta päättää nykyisin täysin itsenäisesti pääseekö vanhus vanhainkotipaikalle, tehostettuun palveluasumiseen vai saako palvelusetelin. näissä eri malleissa kustannukset määräytyvät aivan eri tavoin. Edullisin on yleensä vanhainkotipaikka ( 85 pros. Tuloista), tehostetussa palvelussa maksat kaikesta itse ja huomattavasti enemmän. palveluseteli korvaa murto-osan kustannuksista. Valinta ei varmaankaan ole asiakkaan.
Oikeusvaltiolta peräänkuulutan yhdenvertaisuutta. Prosessia, jossa voi nähdä, että eri puolilla maata saa samat oikeudet ja että varsinkin kunnan sisällä käytännöt ovat yhdenmukaisia.. Nyt voi epäillä, joskus jopa nähdä, että ” vanhusten valikointi” eri palveluvalikoimiin ei toteuta yhdenvertaisuutta.
Poliittisen päätöksenteon paikka on maksuperusteiden asettaminen, mutta yhdenvertaisuus on oikeudellinen vaatimus.
Eija Mäkinen