Kuva kahdesta avatarista virtuaalitilassa

Tavataanko seuraavalla luennolla virtuaalitodellisuudessa? Kokemuksia Mozilla Hubsista

digiopetus

Tapasimme ennen joulua opiskelijoita ja kollegoita joulukuusen valojen tuikkeessa. Ikkunoista näkyi kun lunta putosi hiljalleen taivaalta ja tuli rätisi takassa.  

Emme toki tosielämässä, vaan tämän mahdollisti Mozilla Hubs. Tutustuimme Hubsiin joulukuussa opetusteknologiaan ja verkko-opetukseen keskittyvässä OEB-konferenssissa. Mozilla Hubs on selaimen kautta saavutettava virtuaalinen tila, johon käyttäjät voivat luoda omia tapaamisiaan. Käyttäjä valitsee itselleen hahmon eli avatarin, jota hän ohjaa virtuaalisessa tilassa. Toisten osallistujien kanssa keskustellaan joko mikin kautta tai chattaamalla. Tilassa on mahdollista jakaa muille osallistujille nähtäväksi oma näyttö, tiedostoja ja videokuvaa. 

Tiloja on kaikenlaisia: kodikkaita mökkejä, vaikuttavia gallerioita, valtavia maisemia ja kaikkea siltä väliltä. Mitä sanoisit opetustilanteesta kummitustalossa, labyrintissa tai autiolla saarella? 

Tilojen moninaisuudessa piileekin virtuaalimaailman isoimpia hyötyjäryhmän voi ottaa mukaan minkälaiseen maailmaan vaan, mikä ohjaa tehtäv ja tekemistä luonnollisella tavalla. Toinen hyöty on se, että tilaan voi tuoda ohjelman omasta kuvapankista 3D –esineitä, joita voi suurentaa ja tutkia eri näkökulmista. Tiloja ja esineitä voi myös luoda itse, joten periaatteessa mahdollisuudet ovat siis rajattomat – käytännössä tämä vaatii toki sekä taitoja että aikaa, mutta onneksi oletustilojen ja –esineiden avulla pääsee kuitenkin jo todella pitkälle. 

Meidät yllätti erityisesti Hubsin helppokäyttöisyys. Virtuaalitodellisuuteen pääsee niin läppärillä, mobiililaitteella kuin VR-laseillakin, ilman kirjautumista tai ohjelmistojen asentamista. Yhteen huoneeseen suositellaan otettavan maksimissaan 24 osallistujaa, sillä suurempi määrä hidastaa erityisesti mobiililaitteita. Virtuaalisia tiloja tarjoavat myös muun muassa AltSpace ja VR Chat. Mozilla Hubs vaikuttaa kuitenkin olevan yksi helppokäyttöisimmistä, sekä opettajalle että opiskelijalle. 

Olemme testanneet Hubsia vain selaimen kautta, mutta virtuaalitodellisuus oli siinäkin yllättävän immersiivinen. Toisten ihmisten muuttuminen edes näytöllä kolmiulotteisiksi ja yhteinen tekeminen luo kohtaamisista Zoomia todellisemman. VR-lasien kanssa kokemus olisi tietenkin vielä kokonaisvaltaisempi. Ehkä lasit tulevaisuudessa kuuluvat jokaisen it-varusteisiin? 

Mitä erityistä Hubs tuo opettamiseen? Yksi isoimmista hdyistä on se, että kuulet vain mitä vieruskaverit puhuuaivan niinkuin fyysisessä maailmassa 

Osallistujat voivat siis olla pienemmissä ryhmissä eri puolilla tilaa ja keskustella vain keskenään. Opettaja voi kulkea osallistumassa eri ryhmien keskusteluihin. Esimerkiksi minimessujen järjestäminen onnistuu sujuvastiopiskelijat voivat kierrellä kuuntelemassa toistensa esityksiä. Erilaiset ryhmätyöt sekä opetuspelit ja leikit, kuten pakohuone, aarteenetsintä tai roolipelit, sopivat myös mainiosti Hubsissa pidettävään opetustilanteeseen. 

Hubsin käyttöön liittyy toki omat haasteensa. Vaikka Hubs toimii monilla laitteilla, se vaatii kuitenkin laitteistolta enemmän kuin nykyiset opetuksessa käytettävät työkalut. Avatarin hallinnan kanssa voi olla alkuvaikeuksia ja joillekin virtuaalitodellisuus aiheuttaa huonovointisuutta jopa selaimessa. Hubsin soveltuvuutta opetuskäyttöön arvioidessa onkin tärkeää huomioida, ettei opetustilanteen saavutettavuus jää kiinni opiskelijan laitteen suoritustehosta tai tietoteknisistä taidoista. Nähtäväksi myös jää, tuoko virtuaalitila aidosti lisäarvoa opetukseen vai laimeneeko sen uutuudenviehätys. 

Kirjoittajat 

Laura Havinen, yliopisto-opettaja, tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikön digimentori 

Mirjam Särs, yliopisto-opettaja, kielikeskus Linginnon digimentori 

 

Tule tutustumaan Mozilla Hubsiin! Järjestämme pedakahvit torstaina 21.1.2021 klo 9-10 Mozilla Hubsissa. Tavataan ensin Zoomissa, jossa kerromme miten Hubsissa toimitaan ja sen jälkeen siirrytään Hubsiin. Et tarvitse mitään erityistä laitteistoa osallistumiseen. Linkki Zoom-tapaamiseen löytyy Etäopetuksen tuen Teams-yhteisöstä. Tapaaminen on kaksikielinen (suomi ja englanti). 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aino-Maaria Rautenbach

Aino-Maaria Rautenbach - Yliopisto-opettajan blogi