Tutkijan suhde tutkimusaiheeseensa

blog
Joskus kuulee ihmeteltävän, miten kukaan voi olla kiinnostunut jostain tutkimusaiheesta.

Tutkimusmaailmaa ulkopuolelta tarkastelevan voi olla vaikea ymmärtää, mikä jossain irralliselta tai epäkäytännölliseltä vaikuttavassa tutkimusaiheessa on niin kiinnostavaa, että sitä kannattaa tutkia. Jotkut tutkimuskysymykset herättävät maallikon ihmettelyä pikkumaisuudellaan, toiset taas näennäisellä itsestäänselvyydellään.

Tutkimusaiheen mielekkyyttä koskevat epäilyt perustuvat usein taustatiedon puutteeseen. Jopa saman alan kollegat epäilevät joskus toistensa tutkimusaiheiden mielekkyyttä ja kiinnostavuutta. Syyt ovat moninaisia eivätkä ne aina perustu huolelliseen arviointiin. Jos kriitikko perehtyisi tutkimusaiheeseen yhtä hyvin kuin tutkimuksen tekijä, arvostelu saattaisi vaihtua kiinnostukseen.

Tutkimustyötä voi merkittävästi edistää se, että tutkija on aidosti kiinnostunut tutkimusaiheestaan. Tutkimusta voi kuitenkin tehdä, vaikka aihe ei juuri kiinnostaisi. Kiinnostus voi myös herätä tutkimuksen tekemisen myötä. Niinpä aihe, joka tuntuu aluksi vieraalta ja epäkiinnostavalta, voi työn vauhtiin päästyä alkaa kiinnostaa tosi paljon. Tämä on myös monen graduntekijän kokemus.

Merkittävät tieteelliset löydöt ja tulokset perustuvat usein tutkimukseen, josta tutkija on ollut aidosti kiinnostunut. Kiinnostus vaikuttaa siis tutkimuksen laatuun usein myönteisesti. Toisaalta voimakas henkilökohtainen kiinnostus yhdistyneenä järkähtämättömään esiymmärrykseen saattaa vinouttaa ja ohjata tutkimusta ongelmallisesti.

Jotkut tutkimusaiheet voivat olla tutkijalle jopa eksistentiaalisesti ja katsomuksellisesti tärkeitä. On yhtäältä suuri etuoikeus työskennellä tällaisten kysymysten parissa. Toisaalta voimakkaan tutkimuskiinnostuksen sivuvaikutusta on se, että tutkijan voi olla vaikea erottaa työtä ja vapaa-aikaa toisistaan, ajatukset kun askaroivat lomallakin tutkimuskysymysten parissa. Läheiset ihmiset, perhe ja ystävät voivat kärsiä siitä ja pitää sitä hyvin ongelmallisena.

Tutkimuksen kiinnostavuus on tutkijan työssä syvän tyydytyksen lähde. Se ei kuitenkaan poista sitä, että tutkimustyöhön liittyy myös monia kriisejä: epävarmuutta, epäonnistumisia, riittämättömyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Tommi Lehtonen

Tommi Lehtonen - Ajatusyhteys