Yliopiston saamien lahjoitusten eettinen sijoittaminen

blog
Suomalaisten yliopistojen voidaan oikeutetusti olettaa sijoittavan keräämänsä pääomat eettisesti vastuullisesti.

Matteuksen evankeliumissa on moniselitteinen kertomus palvelijoille uskotuista rahoista. Pintatasolla kertomus opettaa kunnon kapitalistiseen tapaan, ettei rahaa pidä makuuttaa tuottamattomana, vaan sillä pitää käydä kauppaa omaisuuden arvon kasvattamiseksi. Kertomus opettaa vertauskuvallisesti, että talentit eli lahjat kuuluu ottaa käyttöön – kynttilää ei pidä pitää vakan alla.

Kertomuksen mukaan yhdelle palvelijalle annettiin viisi talenttia hopeaa, toiselle kaksi ja kolmannelle yksi. ”Se, joka oli saanut viisi talenttia, ryhtyi heti toimeen: hän kävi niillä kauppaa ja hankki voittoa toiset viisi talenttia. Samoin se, joka oli saanut kaksi talenttia, voitti toiset kaksi. Mutta se, joka oli saanut vain yhden talentin, kaivoi maahan kuopan ja kätki sinne isäntänsä rahan.” (Matt. 25: 16-18) Isäntä kehui kahta ensimmäistä palvelijaa, mutta moitti viimeistä kelvottomaksi ja laiskaksi. Viimeisen palvelijan talentti otettiin häneltä pois ja annettiin sille, jolla oli kymmenen.

Vastuullista sijoittamista on väljässä taloudellisessa mielessä se, että varat sijoitetaan mahdollisimman tuottavasti, kuten Matteuksen kertomuksen kaksi ensimmäistä palvelijaa tekivät. Tuoton tavoittelua halutaan kuitenkin usein hillitä kieltämällä keinottelu ja suurten taloudellisten riskien ottaminen. Vastuullista sijoittamista on tiukemmassa eettisessä mielessä se, että sijoituskohteet kestävät ankaran eettisen tarkastelun.

Eettisesti vastuullisesti sijoitetaan vain sellaisiin yhtiöihin, jotka toimivat ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi. Vastuullinen sijoittaja ei sijoita esimerkiksi ase-, alkoholi- tai tupakkateollisuuteen, uhkapeleihin tai pornografiaan. Vastuullinen sijoittaminen ei kohdistu myöskään yrityksiin, jotka käyttävät lapsityövoimaa tai harjoittavat muuta työntekijöiden, paikallisen väestön tai ympäristön riistoa.

Vastuullisen sijoittamisen problematiikkaan kuuluu myös pääoman reaaliarvon turvaaminen. Inflaatio on Suomessa tällä hetkellä noin kolme prosenttia vuodessa. Vaasan yliopiston seitsemäntoista miljoonan euron pääomasta kolme prosenttia on noin puoli miljoonaa euroa. Sen verran tulisi sijoitetun pääoman tuotosta lisätä pääomaan ja edelleen sijoittaa, jotta rahan arvon aleneminen kompensoitaisiin. Vaihtoehtoisesti tulisi vuosittain hankkia riittävästi uusia lahjoituksia tai saada valtio maksamaan pääomalle ”kustannusindeksilisää”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Tommi Lehtonen

Tommi Lehtonen - Ajatusyhteys