Viimeiset hetket ja Post CERN -fiilikset

Yleinen

Kuten jo viimeksi totesin, kaikki loppuu aikaanaan eikä kesäduuni tee tässä poikkeusta. Tätä kirjotellessa oon jo rantautunu Suomeen ja arki alkaa rullailemaan pikku hiljaa. Kertoilen tässä päivityksessä hieman viimeisten viikkojen kulusta ja lopuksi tiivistettynä koko kesä ja mietelmät.

 

Deadline lähestyy

Projekteilla tuppaa olemaan lähes aina jonkinlainen deadline ja se yleensä korostuu kun aikaa alkaa olemaan vähän jäljellä. Projektin osalta viimeiset viikot olivat siis aika hektisiä, sillä jotain esittely kelpoista piti saada printattua Power Point slideihin ja loppuraportti piti palauttaa. Kolme viimeistä viikkoa projektin osalta kuluivat siis kutakuinkin näin:

  • Viimeisten simulointien ja mallinnuksien saattaminen päätökseen ja niistä kerätyn datan analysointi ja muotoileminen esityskelpoisiksi.
  • Kaikkien kolmen (10min., 15min. ja 40min.) esitelmien tekeminen ja valmistautuminen niiden pitämiseen henkisesti ja fyysisesti (paniikki yms. ml.).
  • Raportin kirjoittaminen, korjaaminen ja palauttaminen CERNille.

Vaikka koko opiskelujen aikana on tullut muutaman kerran esiteltyä yhtä sun toista niin ihan tämänlaista tilaisuutta ei ollut tullut vastaan. Pientä jännitystä oli ilmassa kun aloin puhumaan tekemästäni työstä huippututkijoiden edessä ja yritin vastailla joskus osittain myös kiperiinkin kysymyksiin. Ilmeisesti suoriuduin tehtävästä varsin mallikkaasti ainakin pomon mielestä ja osa yleisöstä nauroi jopa (huonoille) vitseillenikin, joten kaikki hyvin! Raportin kirjoittaminen ei tuottanut mitään suuria vaikeuksia ja siihenkin sai apua aina kun tarvitsi. Näin ollen projekti ja sen myötä varsinainen duuni tulivat viimeisenä päivänä päätökseen, ei ajoissa, ei myöhään vaan juuri oikeaan aikaan.

 

Ei työhön liittyvät asiat

Viimeiset viikot olivat myös duunin ulkopuolella erilaisia. Porukkaa alkoi harveta entistä enemmän ja helpoiten sen näki hostellin jaetusta keittiöstä, sillä siellä oli taas tilaa tehdä ruokaa. Lähtöihin liittyen pidettiin pieniä juhlia, joihin kokoonnuttiin aina perjantaisin ja lauantaisin nauttimaan vielä viimeisistä hetkistä.

Pääsimme myös vilkaisemaan CERNin tämän hetken kahta pääkoelaitteistoa ja ilmaisinta: CMS (Compact Muon Solenoid) ja ATLAS (A Toroidal Lhc AparatuS) joiden tehtävänä on ja oli Higgsin bosonin tuktiminen. Laitteet on esitelty kuvissa alla. Mikäli mittasuhteet on vaikea huomata niin CMS on läpimitalta 15m ja ATLAS 25m (ei mahdu ees kokonaan kuvaan), melko isoja siis. Molemmat sijaitsevat n. 100m maanpinnan alapuolella ja näiden näkemistä oli odotettu ja toivottu jo useita vuosia.

ATLAS-ilmaisin. Tällä hetkellä se on pilkottu osiin kunnostamista varten, joten poikkileikkauksen näkee hyvin. Keskellä olevassa sinisessä lieriössä sijaitsevat sädeputket.
CMS-ilmaisin. Hieman pienempi kuin ATLAS mutta silti yhtä tärkeä. Se tutkii samoja asioita kuin ATLAS, mutta hieman erilaisin keinoin.

 

Laitteiden näkeminen on hieno asia ja kannustan jokaista lähiseudulla majailevaa bookaamaan kierroksen jompaan kumpaan näistä. Vielä ihmeellisempää on ajatella, että ne toimivat kaikessa monimutkaisuudessaan. Kerta kaikkiaan hieno kokemus ja hyvä päätös uskomattomalle kesälle, kannatti lähteä!

 

Post CERN

Sunnuntaina illalla 25.8. oli aika pakata viimeiset tavarat ja lähteä takaisin lentokentälle, jossa olin viimeksi kolme kuukautta sitten. Kotimatka sujui hyvin muistellen kaikkea mitä kesän aikana oli tapahtunut. Kaiken kaikkiaan mahtavat fiilikset. Hirveästi uusia asioita tuli opittua ja uskon, että tästä kokemuksesta on hyötyä myös tulevaisuudessa. Oli omalla tavallaan hassua huomata kuinka helposti sitä selvisi ulkomailla töissä ilman aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisesta. Pakko kiittää CERNiä sen puolesta, että apua oli aina tarjolla kun sitä tarvitsi. Lähtisinkö uudelleen, jos voisin? Valitettavasti samaan ohjelmaan ei voi hakea uudestaan, mutta CERNillä on muitakin ohjelmia/töitä tarjolla joita voi vilkasta esimerkiksi tästä!  Kuka ties, ehkä sitä voikin päätyä vähän pitemmälle keikalle joskus tulevaisuudessa. Lukijoita suosittelen lähtemään mikäli mahdollista, ette tule katumaan.

Tässä taitaa meikäläisen kirjoittelut olla ja suuret kiitokset lukijoille. Toivottavasti näistä pätkistä on saanut jonkinlaisen kuvan siitä miten kesän voi viettää ulkomailla yhdistelemällä lomaa ja kesäduunia. Sain tarjouksen uskomattomasta tilaisuudesta ja otin sen vastaan epäröimättä; jos omalle kohdalle sattuu vastavaanlainen, suosittelen tarttumaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Otto Ellonen

Otto Ellonen - Kesä CERNissä

Olen 26-vuotias tekniikan kandidaatti alun perin Espoosta. Tällä hetkellä opiskelen sähkötekniikan diplomi-insinööriksi.