Mahan täydeltä CERNiä, ensimmäinen viikko takana

Yleinen

Noniin, polkaistaan tämäkin käyntiin! Pahoittelut jo etukäteen pitkästä aloituspostauksesta…. Eli mä oon Otto, 26-vuotias viidennen vuoden sähköteekkari ja kirjoittelen tänne säännöllisen epäsäännöllisesti kuulumisia kesäduunistani CERNissä. Ensimmäinen viikko on kutakuinkin paketissa ja lyhyesti kommentoiden arvosanaksi muodostuu 5/5. Avataan tuota vähän myöhemmin. Voisin tässä ensimmäisessä kirjoituksessa käydä vähän läpi miten mä edes päädyin tänne vuorten keskelle räpeltämään fyysikoiden kanssa maailman isoimmassa hiukkaslaboratoriossa.

Lähtöselvitys

Idea CERNissä työskentelyyn juontaa juurensa yläasteen ja lukion fyssan tunneille. Mulla kävi tuuri, sillä molemmat fyssan maikat olivat erittäin hyviä motivoimaan ja sen seurauksena kiinnostuin fysiikasta ja matematiikasta. Sitä kautta sain myös idean, että olisipa kiva päästä näkemään isoja ja moderneja tutkimuslaitoksia kuten esimerkiksi CERN.

Muutamia vuosia lukion jälkeen täyttelin muiden opiskelijoiden tapaan kesätyöhakemuksia sinne sun tänne. En hirveästi muista miksi, mutta eksyin katsomaan ulkomailta löytyviä mahdollisuuksia ja sitä kautta eksyin lukemaan CERNin Summer Student Programmesta. Olin silloin toisen vuoden opiskelija ja harmikseni luin kriteereistä, että pitäisi olla vähintään kolme vuotta takana. En kuitenkaan koittanut onneani ja jätin hakemuksen täyttämisen kesken.

Nyt tammikuussa kolme vuotta myöhemmin eksyin tuolle samaiselle sivulle uudelleen. Kaikki kriteerit täyttäneenä uskalsin vihdoin täyttää hakemuksen loppuun asti, lisäsin kaikki tarvittavat liitteet ja klikkasin APPLY. Sivustolla sanottiin, että tieto valituista tulisi huhtikuun puoleen väliin mennessä, joten edessä oli muutaman kuukauden jännittävä odottelu.

Istuin Timo Vekaran luennolla uusiutuvista energialähteistä 15.4. maanantaina luokan perimmäisellä rivillä. CERNistä ei ollut vielä kuulunut ja päätin tarkistaa sähköpostin. Sinne oli ilmestynyt pari minuuttia aikaisemmin viesti otsikolla ”Summer Student Programme”, jonka ensimmäinen lause alkoi sanalla ”Congratulations!” Lueskelin viestin kumman rauhallisesti loppuun ja totesin mielessäni: ”Hitto, pitää varmaan hommata uusi passi vanhentuneen tilalle.”

Uutisten jälkeen alkoikin sitten varsinainen viestittelyrumba CERNin kanssa. Liitekasan selvitettyäni kaikki oli selvillä ja olin ainakin fyysisesti valmis lähtemään. Edessä olevat kolme kuukautta tulisivat olemaan ikimuistoisia. Ja voi veljet kuinka oikeassa voi ihminen olla!

Hyppy tuntemattomaan

Sopimukseni aloituspäivä oli heti kesäkuun ensimmäinen maanantai, joten oli luonnollista saapua tänne jo viikonloppuna. CERNin puolesta meille oli järjestetty hostelli-majoitus ja sain varattua itselleni huoneen koko kolmeksi kuukaudeksi CERN-alueen sisällä sijaitsevasta rakennuksesta. Luullakseni myös suurin osa muista kyseiseen ohjelmaan päässeistä majoittautuvat täällä. Ohjelmaan hakiessa sai toivoa aloituspäivää ja yleisestikkin harjoittelun pituutta. Tämän takia meitä aloitti viime maanantaina n. 30 opiskelijaa, loput tulevat jälkijunassa seuraavien viikkojen aikana.

Moni saapui minun laillani myös viikonloppuna, joten ehdin tutustua parin henkilön kanssa jo ennen virallista aloitusta. Heti lauantaista lähtien perustettiin ties mitä ryhmächatteja facebookin, whatsappin ja telegrammin kautta, joiden avulla yhteydenpito ja koordinoiminen on helppoa. Hostelissa ei ole omaa ravintolaa vaan jaettu keittiö muiden hostellissa majailevien kanssa. Se on aivan uskomattoman hyvä kohtaamispaikka ja en ole syönyt itsekseni vielä kertaakaan. Ryhmähenki oli tosiaan jo viikko sitten todella hyvä ja nyt se on noussut vielä paremmaksi. Kaikki tulevat toimeen todella hyvin toistensa kanssa eikä ongelmia ole ainakaan vielä ollut. Tällä hetkellä opiskelijat ovat jakaantuneet hieman pienempiin ja kompakteihin ryhmiin. Omassa rykelmässäni on n. 7-8 henkilöä.

Duuni

Maanantai alkoi tilaisuudella, jossa meille kerrottiin yleiset menettelytavat ja mitä tulee tapahtumaan seuraavien päivien ja viikkojen aikana. Jokaisella meistä on oma vastuuhenkilö, joka toimii samalla esimiehenä (supervisor) työpaikalla. Esittelytilaisuuden jälkeen oli aika mennä tapamaan tulevaa pomoani ja työpaikkaa. Ennen saapumistani olimme hieman ehtineet keskustella tulevasta projektistani, mutta mitään yksityiskohtia en vielä tiennyt.

Astelin sisään minulle määrättyyn rakennukseen, jossa esimieheni tervehti minua reippaasti ja vei minut saman tien katsomaan rakennuksessa sijaitsevaa hiukkaskiihdytintä, LEIRiä (Low Energy Ion Ring). Vaikka kyseessä on suhteellisen pieni kiihdytin oli se silti aivan uskomatonta vain toljottaa sitä ja pohdiskella, miten sellainen on edes saatu aikaan. Minun ihmetellessäni esimieheni kertoi yleiset seikat laitteesta ja ominaisuuksista ja yleensäkin CERNin kiihdytinkompleksista.

Tämän jälkeen olikin aika tavata tiimin muita jäseniä ja viimein minut vietiin työpisteelleni. En mene yksityiskohtiin työstä vielä tässä vaiheessa, mutta tarkoituksena on simuloida ja tutkia sähkö- ja magneettikenttien vaikutusta hiukkassäteeseen radioaalto-onkalon (engl. RF-Cavity) sisällä. Simulointiohjelmana toimii CST, joka käyttäytyy samalla tavalla kuin yliopistolta tuttu COMSOL Multiphysics.

Summa Summarum

Ensimmäinen viikko on mennyt todella nopeasti uusia asioita oppiessa. Näin alkajaisiksi sain hyvän kertauksen piirianalyysi 1 & 2 sekä kenttäteorian kursseista. On aivan tavattoman hauskaa ja hienoa viimeinkin päästä hyödyntämään kyseisten kurssien sisältöä konkreettisesti työssä. Olen myös lukenut todennäköisesti enemmän tieteellistä tekstiä kuin koko viime lukuvuonna yhteensä. Sanotaan näin, että palikat alkavat pikku hiljaa loksahtaa kohdilleen ja alan käsittämään mitä olen oikeasti tekemässä. Koska uutta tietoa on tullut aivan hirveästi, onkin hyvä keskittyä jatkamaan viikonlopun viettoa ydinporukan kanssa. Huomenna on katolilainen vapaapäivä (Pentecost), joten pitkä viikonloppu heti alkuun on ihan kiva juttu.

Pahoittelut postauksen pituudesta, mutta olisin voinut helposti kirjoittaa vielä ainakin kolme kertaa pidemmän tekstin, mutta jätetään osa ensikertaan. Uskon, että tässä käsiteltiin nopsasti kaikki oleelliset pointit ja härdellit (paitsi eilisillan BBQ-juhla, ehkä joskus toiste) mitä on ollut ensimmäisen viikon aikana ja tästä on hyvä jatkaa. Tulevalla viikolla pääsemme vierailemaan mm. ATLAS Control Roomissa ja Data Centerissä. Ai mitäkö ajattelin tehdä seuraavaksi? Siirryn illanviettoon porukan kanssa! Cheers!

Linkki Summer Student Programmeen: https://home.cern/summer-student-programme

Samassa rakennuksessa sijaitsee myös hiljattain sammutettu LINAC 2 (Line accelerator), jota sain yhtenä päivänä käydä vilkaisemassa ja kuvaamassa.

 

P.S. CERN sijaitsee Sveitsin ja Ranskan rajalla, joten pääsääntöisesti Geneven seudulla puhutaan ranskaa. Itse en sitä puhu, mutta opettelu on kovaa ja ryhmässäni on pari ranskalaista, jotka jeesaavat ilomielin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Otto Ellonen

Otto Ellonen - Kesä CERNissä

Olen 26-vuotias tekniikan kandidaatti alun perin Espoosta. Tällä hetkellä opiskelen sähkötekniikan diplomi-insinööriksi.