Lähdeluettelon laatiminen ZoteroBibillä – verkkotyökalu lähdeluettelon tekemiseen

Yleinen

ZoteroBib on ilmainen verkkotyökalu, joka mahdollistaa valmiiksi muotoiltujen viitteiden hakemisen artikkelin verkko-osoitteen tai esimerkiksi otsikon avulla. Työkalu onkin kätevä lähdeluetteloiden muodostamiseen nopeasti manuaalisesti esimerkiksi suoraan Word-tiedostoon eli silloin, kun et käytä erillistä viitteidenhallintaohjelmaa. Voit lukea parista argumenteista viitteidenkäsittelyohjelmien puolesta ja vastaan aiemmasta blogitekstistäni.

Mikäli kirjoitat tieteellistä tekstiä, jossa lähteiden määrä on suhteellisen hyvin hallittavissa tai mikäli et ole käyttämässä samoja lähteitä myöhemmin uudelleen jossakin toisessa tekstissä, lähdeluettelon laatiminen manuaalisesti automaattisia lähdeluettelotyökaluja käyttäen voi olla suoraviivaisin tapa, joka ei vaadi viitteidenhallintaohjelman käytön opettelua. ZoteroBibin ohella myös Google Scholar toimii työkaluna, joka antaa valmiiksi muotoillun viitteen lähdeluetteloa varten pelkän artikkelin otsikon perusteella.

ZoteroBib ei kuitenkaan aina kaikissa tapauksissa löydä lähdeviitettä. Näin tapahtuu usein erityisesti suomenkielisten kirjojen ja raporttien kanssa, sekä toimitettujen kirjojen artikkelien kanssa, eli. Myös viittaukset nettisivuihin voivat jäädä puolitiehen tai eivät ole välttämättä oikein. ZoteroBib onkin parhaimmillaan lähinnä tieteellisten artikkelien lähdeviitteiden etsimisessä ja automaattisessa muotoilussa.

Automaattisia lähdeviitteiden ja -luetteloiden muotoiluun tarkoitettuja työkaluja käytettäessä on aina erittäin tärkeää tarkistaa viitteen oikeellisuus vielä lopuksi itse. Onhan viitteen tiedot oikein esimerkiksi kirjoittajien nimien, julkaisun otsikon sekä lehden osalta? Onhan viite niiden kirjoitusohjeiden mukainen, joita minun tulee noudattaa? Vaikka ZoteroBibin kaltaisia viitteiden hakemisen ja muotoilun työkaluja käyttäisi lähdeluettelon laadinnan apuna, on kirjoittaja lopulta aina itse vastuussa siitä, että lähdeluettelon tiedot ovat oikein. Tietojen oikeellisuus on tärkeää muun muassa siksi, että kunnia viittauksista ohjautuu oikeille kirjoittajille.

ZoteroBibin käyttö on suoraviivaista:

  1. klikkaa itsesi ZoteroBibin sivulle ja liitä viitattavan julkaisun otsikko, DOI- tai ISBN-numero tai linkki,
  2. valitse sopiva viittaustyyli,
  3. kopioi valmis viite lähdeluetteloon,
  4. tarkista viitteen tyylin oikeellisuus suhteessa kirjoitusohjeisiin sekä itse lähteeseen.

Käyn seuraavassa nämä kohdat läpi.

1. Etsi viite ZoteroBibistä

Mene osoitteeseen zbib.org. Liitä hakukenttään lähteen verkko-osoite, DOI-, ISBN-, PMID-, tai arXiv ID-numero tai lähteen otsikko.

Kuvakaappaus ZoteroBibin etusivulta, hakukentässä artikkelin "Instituutioihin kohdistuvan luottamuksen ja
koronapandemiaan liittyvien rajoitustoimenpiteiden
dynamiikat Suomessa" otsikko.

Paina Cite-painiketta, ja ZoteroBib etsii ja ehdottaa haun perusteella jotakin lähdettä. Tarkista, että lähteen tiedot ovat kunnossa ja että otsikko, kirjoittajat ja mahdollinen tieteellinen lehti vastaavat toisiaan. Klikkaa tämän jälkeen oikeasta viitteestä. Mikäli laitoit edeltävässä vaiheessa hakukenttään julkaisun jonkin ID-numeron kuten DOI-numeron, ZoteroBib skippaa tämän vaiheen ja näyttää viitteen suoraan.

Kuvakaappaus ZoteroBibin sivulta, näyttää valintaikkunan, jossa lukee "Please select a citation from the list" sekä tietoja artikkeliin "Instituutioihin kohdistuvan luottamuksen ja
koronapandemiaan liittyvien rajoitustoimenpiteiden
dynamiikat Suomessa" liittyen.

2. Valitse sopiva viittaustyyli

ZoteroBib ehdottaa viiteformaatiksi vakiona Modern Language Association (MLA) -viiteformaattia, johon olen törmännyt omalla hallintotieteen alalla erittäin harvoin.

Onkin todennäköistä, että tämä ei sovi myöskään sinun tekstiisi. Tarkista siis oikea lähdeluettelon viittaustyyli oman korkeakoulusi tai julkaisusi kirjoitusohjeesta. Vaasan yliopiston kirjoitusohjeiden mukaan Vaasan yliopiston opinnäytetöissä käytetään mukaelmaa APA 7 -viittaustyylistä.

Valitse siis seuraavaksi sopiva viittaustyyli sinisestä pudotusvalikosta, tässä esimerkkitapauksessa American Psychological Association 7th edition eli APA 7.

ZoteroBibin pudotusvalikko eri viittaustyyleistä. Korostettuna Modern Language Association -viittaustyyli sekä American Psychological Association 7th edition -viittaustyyli.

3. Kopioi valmis viite lähdeluetteloon

Viite on nyt valmis ja tässä esimerkkitapauksessa ZoteroBibin haku sai automaattisesti kaikki tiedot oikein, DOI-linkki mukaan lukien:

Kuvakaappaus ZoteroBibin Bibliography-kohdasta. Näyttää valmiin lähdeviitteen APA 7 -muodossa esimerkkiartikkelille.

Myös sivunumeroiden välinen viiva on suomen oikeinkirjoitussääntöjen mukaisesti pitkä:

Niskanen, V.-P. (2023). Instituutioihin kohdistuvan luottamuksen ja koronapandemiaan liittyvien rajoitustoimenpiteiden dynamiikat Suomessa. Hallinnon Tutkimus, 42(2), 221–254. https://doi.org/10.37450/ht.122204

Tämän viitteen tapauksessa viite on oikein muotoiltu jo valmiiksi tieteellisen lehden nimen sekä vuosikerran kursivointia myöten. Viitteen voi siten kopioida suoraan oman työn lähdeluetteloon!

ZoteroBib tallentaa hakemasi lähdeviitteet automaattisesti valmiiksi listaksi selaimen välimuistiin, ja näetkin aiemmat hakemasi viitteet palvelun Bibliography-otsikon alla valmiiksi aakkosjärjestyksessä. Suosittelen kuitenkin kopioimaan lähteet ja lähdeluettelon omaan työtiedostoon, koska ZoteroBibin tallentama lähdeluettelo katoaa, kun selaimen välimuisti tyhjennetään.

Voit myös tallentaa hakujesi pohjalta luodun lähdeluettelon ZoteroBibin palvelimille ”Link to this version” -otsikon alla, painamalla ”Create” ja kopioimalla linkin itsellesi talteen. Näin pääset jatkamaan lähdeluettelon täydennystä ZoteroBibissä tallennetun linkin kautta. ZoteroBibin ohjeiden mukaan linkin taakse tallennettu lähdeluettelo säilytetään kuusi kuukautta sen edellisestä käyttökerrasta. Itse tekisin ja kopioisin lähdeluettelon aina omaan Word-tiedostoon, enkä tallentaisi sitä ainoastaan yksittäiseen palveluun. Mikäli linkki katoaa tai palvelu ei jostakin syystä toimi, on lähdeluettelon laadinta alusta alkaen uudelleen kovin työlästä.

4. Tarkista viitteen tyylin oikeellisuus suhteessa kirjoitusohjeisiin sekä itse lähteeseen

Lopuksi kannattaa vielä tarkistaa ZoteroBibistä haetun viitteen viittaustyylin oikeellisuus suhteessa omaan kirjoitukseen liittyviin kirjoitusohjeisiin. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että kaikki ZoteroBibin tarjoaman viitteen tiedot ovat oikein ja että viitteen kirjoittajalista, julkaisuvuosi, artikkelin otsikko, ja tieteellisen julkaisun tiedot vastaavat varsinaisen viitatun julkaisun tietoja. Tarkista myös, että ZoteroBibin ehdottama DOI-linkki toimii ja vie oikeaan julkaisuun!

Kuten totesin, ZoteroBibin haku toimii parhaiten tieteellisten artikkelien viitteiden muotoilussa. Kirjojen, raporttien ja nettisivujen osalta viitteet on todennäköisesti tehtävä itse käsin.

Ville-Pekka Niskanen

Ville-Pekka Niskanen - Toteutus & tiede