Työharjoittelu LUMA-keskus Pohjanmaassa

LUMA-keskus Pohjanmaa

”Leikki on aivomme suosikkitapa oppia.” 

 

Nyt on melkein viisi viikkoa suomenkielen työharjoittelua takana LUMA-Keskus Pohjanmassa. Toisen kielen oppiminen ja uppoutuminen täysin uuteen kulttuuriin on tapa oppia ymmärtämään ihmisiä, sulautua työpaikalle ja uusien ihmisten tapaaminen on korvaamaton asia. Se auttaa myös tulevassa työssä. Harjoittelijana et voi koskaan olla varma työn sisällöstä, mutta voit vain olla vastuullisempi kaikissa tehtävissä ja syventynyt työhön. Olen iloinen, että olen saanut paljon arvokasta oppia tulevaa uraani varten.  

 

LUMA-Keskus tiimin päätavoite on innostaa nuoria erilaisen teknologisen toiminaan kautta. Olen iloinen saadessani olla osa tätä tiiminä harjoittelijana. Sain tilaisuuden vierailla LUMA-Keskuksen tiedelaboratoriossa ensimmäisellä viikolla. Kun olin lapsi, meillä ei ollut tällaista mahdollisuutta Intiassa. Tämä on hyvä tilaisuus lapsille opiskella teknologiaa eri näkökulmista. SAGA-tiedeluokassa käytin lämpökameraa, robottipalloa ja Micro:bit -tietokonetta.   

 

Tiistaina 12.09.2023 LUMA-Keskus Pohjanmaalla oli työpaja Vaasan kristillisen koulun oppilaiden kanssa Technobothniassa. Työpaja alkoi yläkoulun luokan ryhmillä SAGA-tiedeluokassa. LUMA-Keskus Pohjanmaan tiimiläiset Outi ja Hanna tervehtivät lapsia ja opettajia. Meillä oli kuudentoista oppilaan ryhmä, jotka jaoimme viiteen ryhmään. Outi esitteli LUMA-Keskus Pohjanmaata. Esitellyn jälkeen Hanna kertoi lapsille päivän tiedetoiminnasta ja innosti lapsia päivän toimintaan. Oppilaat alkoivat tuottaa sähköä veivillä ja aurinkopaneelilla STEKin Voimalalla. Sen jälkeen oli tutkimuksia lämpökameralla, jolla mittatiin veden lämpötilaa ilmapallojen ja hiilidioksidipallojen läpi. Viimeisenä työnä tehtiin sähköä perunasta, jota mittatiin volttimittariin avulla. Toimintojen jälkeen lapset kirjoittivat vastaukset kysymyksiin, toimiiko sähköpaneeli vai ei ja kuinka paljon veiviä pitää pyörittää energian tuottamiseen.  

   

Myös tiistaina 19.09.2023 LUMA-Keskus Pohjanmaalla oli työpaja Vaasan kristillisen koulun oppilaiden kanssa Technobothniassa. Työpaja alkoi 2.  ja 3. luokan ryhmillä SAGA-tiedeluokassa. Oppilaat käyttivät robottipalloja ja soittivat Makey Makeyn avulla hedelmäpianoa ja -rumpuja. Sen jälkeen oppilaat tutustuivat tuulivoimalaan ja aurinkovoimalaan. Lopuksi olimme todella iloisia saadessamme olla lasten kanssa koko päivän ja rikkoa heidän ennakkoluulojaan sekä seurata heidän tutkimuksiaan aurinkopaneelien kanssa. He olivat todella innoissaan lämpökameroista ja he ottivat kuvia toisistaan. Uskon, että he nauttivat siitä ehdottomasti.  

  

Tämä harjoittelu auttoi minua kehittämään viestintätaitojani ja oli minulle myös ainutlaatuinen kokemus lapsista ja tiedetoiminnasta. Kehitin myös ammattitaitoani ja sain tietoa luonnontieteiden tunneista lapsille ja nuorille erilaisilla mielenkiintoisilla menetelmillä. 

 

Teksti ja kuvat: Subheekshaa Gnanavel

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LUMA-keskus Pohjanmaa

LUMA-keskus Pohjanmaa - Oivalluksia etsimässä