Lämpökameroita ja aurinkoenergiaa työpajoissa ja koulutuksissa

LUMA-keskus Pohjanmaa

LUMA-keskus Pohjanmaa on tänä keväänä järjestänyt Energiaa uusiutuvasti ja kestävästi -täydennyskoulutuksia alakoulun opettajille. Koulutukset ovat osa LUMAn lumoa täydennyskoulutusta eheyttävästä opetuksesta ja laaja-alaisesta osaamisesta. Koulutuksissa on tutustuttu valmiisiin energiateemaisiin tehtäviin Digicampus-verkkoalustalla ja testattu käytännössä muun muassa lämpökameroita ja STEK ry:n Voimala energian oppimispaketteja, joita LUMA-keskus lainaa maksutta oppimisyhteisöille. Opettajilla on ollut myös mahdollisuus tulla SAGA-tiedeluokkaan ohjattuun työpajaan oman ryhmänsä kanssa.

Ensimmäisenä uutta energiateemaista työpajaa 5.– 6. luokkalaisille pääsivät testaamaan Keskuskoulun oppilaat. Työpaja aloitettiin pohtimalla yhdessä, mihin ryhmä oli sinä päivänä tarvinnut energiaa. ”Valoihin, liikkumiseen tänne ja sähköhammasharjaan”, kuuluivat vastaukset. Monenlaista energiaa oli siis jo päivän aluksi tarvittu sähköenergiasta kemialliseen energiaan.Seuraavaksi tutustuttiin pienissä ryhmissä lämpökameroiden avulla lämpöenergiaan ja lämpösäteilyyn sekä STEK ry:n Voimaloiden avulla sähköenergian tuottoon ja varastointiin.

Winnu, Niina ja Nimo kertovat, että lämpökameran kuva näytti hauskalta. Niina oli nähnyt lämpökamerakuvaa aikaisemmin, myös isän työpaikalla ja elokuvissa. Tehtävät sujuivat tyttöjen mielestä hyvin. ”Kivointa oli saada testata sähköjuttuja ja tutkia sähköä.” tytöt totesivat. ”Ollaan tehty testejä. Testattiin Voimalalla energiajuttuja ja vietiin aurinkopaneeli ikkunalle ja saatiin diskopallo pyörimään.”, kertoivat Aino, Eveliina ja Elma. Anu-opettajan mielestä oppilaat työskentelivät tosi hyvin. ”Saimme tehdä mielenkiintoisia juttuja!” hän iloitsi. LUMA-keskuksen väki oli myös hyvin tyytyväinen aktiivisen testiryhmän vierailuun.

 

Lue lisää LUMAn lumoa täydennyskoulutuksesta LUMA-keskus Suomen verkkosivuilta.

Energiaa uusiutuvasti ja kestävästi -opintokokonaisuus löytyy verkkokurssilta Ulos luokasta -toiminnalliset opintokäynnit.

Järjestämme vuoden 2023 aikana energiateemaisia ideapajoja alakoulun opettajille. Lue lisää täydennyskoulutuksista verkkosivultamme!

Teksti: Outi Kaarela, kuvat: Kukka-Maaria Kallio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LUMA-keskus Pohjanmaa

LUMA-keskus Pohjanmaa - Oivalluksia etsimässä