Teknologia tutuksi -tiedekerho 2023

LUMA-keskus Pohjanmaa

Technobothnian SAGA-tiedeluokassa järjestettiin 7.3.-4.4.2023 alakoulun ylemmille luokkalaisille suunnattu Teknologia tutuksi -tiedekerho, johon osallistui noin kymmenen teknologiasta kiinnostunutta lasta. Kerhon ohjaajina olivat Aleksi Välisuo, Tuomas Rauta ja Alma Ohrankämmen. Kerhon viiden kerran aikana oli tarkoitus tutustua teknologian eri teemoihin, kuten ohjelmointiin, energiaan, kolvaukseen ja siltojen rakentamiseen.

 

Ensimmäisellä kerhokerralla kerholaiset pääsivät kerhosääntöjen jälkeen tutustumaan toisiinsa oppimalla kunkin nimen. He pääsivät samalla myös taittelemaan ohjeiden avulla paperilennokkeja. He pääsivät leikkimielisesti myös kilpailemaan niillä heittämällä pisimmälle. Leikkimielisen kilpailun jälkeen he pääsivät tutustumaan graafiseen ohjelmointiin ja Micro:Bit-ohjelmointiympäristöön. Sen jälkeen he ohjelmoivat graafisesti langatonta viestintää kahden pienen Micro:Bit-tietokoneen välille hyödyntämällä niiden radioantenneja.

 

Toisella kerralla aiheena oli erilaiset energiamuodot, kuten lämpö- ja sähköenergia. Lämpöenergiaa kerholaiset pääsivät tarkastelemaan lämpökameroiden avulla. Aluksi lämpökameroihin tutustuttiin, jonka jälkeen päästiin tarkastelemaan erilaisten apukysymysten avulla, muun muassa lämpöenergian varastoitumista ja siirtymistä, sekä rakennusten energiatehokkuutta. Kerholaiset pääsivät myös vertailemaan lämpösäteilyä näkyvään valoon. Toisella kerhokerralla tutustuttiin myös sähköenergiaan ja sen tuottamiseen Voimaloiden ja apukysymysten avulla. Tarkoituksena oli tutkia suljetun virtapiirin muodostamista erilaisten kytkentöjen avulla.

 

Viimeiset kolme kerhokertaa kuluivat pääosin vaasalaisen elektroniikkaliikkeen Starelecin sponsoroimien elektronisten noppien kolvaamisessa. Aivan aluksi kerholaiset perehdytettiin ohjaajien johdolla kolvaukseen liittyvään työturvallisuuteen, jonka jälkeen tutustuttiin kolvaamisen ja komponenttien perusteisiin, sekä elektronisen nopan kolvausohjeisiin eri komponenttien osalta. Perehdytyksen jälkeen kaikki saivat ohjeiden ja ohjaajien opastuksen avulla edetä omaan tahtiin askel askeleelta. Viimeisellä kerralla kolvauksen nopeasti valmiiksi saaneet pääsivät tutustumaan myös erilaisiin siltatyyppeihin VR-lasien avulla, sekä rakentamaan omaa kestävää siltaa legoista. Kerhon lopuksi jaettiin kaikille vielä omat hienot diplomit.

 

Teksti ja kuva: Aleksi Välisuo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LUMA-keskus Pohjanmaa

LUMA-keskus Pohjanmaa - Oivalluksia etsimässä