Luukku 18 – Joulun tuoksut

Oivallusten joulukalenteri

Jouluun yhdistetään paljon tuoksuja. Esimerkiksi piparkakun ja hyasintin tuoksut tuovat hetkessä mieleen jouluisia muistoja ja tunteita. Mistä tämä johtuu, ja miten hajuaisti toimii? 

Linkki videoon: 

 

On tietenkin vaikea itse huomata, että ei enää pane jotain merkille. Vaikka sen tietää, se tapahtuu tiedostamatta. Hajuaistin sopeutuminen on aika vähän huomioitu ilmiö, mutta sen hauskempi tutkia! Seuraava tutkimus voi antaa hauskan aha-elämyksen sekä aikuisille että lapsille!

 

Tuoksututkimus: 

Parhaan tuloksen aikaansaamiseksi tarvitaan kolme henkilöä; yksi johtaja, joka tietää mitä tulee tapahtumaan, ja kaksi jotka eivät tiedä mitä odottaa. (Tämän voi myös testata yksin, mutta silloin täytyy antaa nenän levätä pari minuuttia tutkimusten välillä).

Tarvikkeet:

  • Kolme lasia tai purkkia.
  • 2 rkl jauhettua kanelia
  • 2 rkl jauhettua kahvia

Tee näin:

  1. Kaada vähän yli puolet kanelista ensimmäiseen lasiin.
  2. Kaada vähän yli puolet kahvista toiseen lasiin.
  3. Sekoita loput kahvista ja kanelista kolmanteen lasiin.
  4. Kutsu koehenkilöt ja anna heille kaneli- ja kahvilasit, kummallekin yksi. Katso että he panevat nenänsä lasiin ja hengittävät tuoksua kunnolla ainakin minuutin ajan.
  5. Anna molempien nopeasti haistella kolmatta lasia, ja pyydä heitä lausumaan ääneen mitä lasissa on -mieluiten samanaikaisesti!

 

Mitä tulee tapahtumaan on, että henkilö, joka on haistellut kanelia itsevarmasti huutaa ”Kahvi!”. Henkilö, joka on haistellut kahvia, on taas sitä mieltä, että tämä on aivan väärin; kolmas lasi tuoksuu hänen mielestä kanelille! Ensin täysin tyydyttämällä nenä yhdellä hajulla johtaa siihen, että toinen tuoksu lasissa erottuu paljon enemmän!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LUMA-keskus Pohjanmaa

LUMA-keskus Pohjanmaa - Oivalluksia etsimässä