Rehtori Jari Kuusisto, Vaasan yliopisto

Yliopistoilla ja yliopistolaisilla tärkeä rooli muutosten ravistellessa yhteiskuntaa

Strategia Yleinen

Rehtori Jari Kuusiston puhe Vaasan yliopiston lukuvuoden avajaisissa 7.9.2020

Meillä yliopistolaisilla on tärkeä rooli yhteiskunnassa

Elämme aikaa, jolloin koko yhteiskuntaa ja yliopistoja ravistelevat monet muutokset. Talouden myllerrys, yhteiskuntien polarisoituminen, vaihtoehtoiset totuudet, tieteen kyseenalaistaminen, ja sosiaalisen median myrkylliset vaikutukset tuntuvat meillä ja muualla.

During these turbulent times Universities represent a key element of a resilient society. Our task is to produce and utilize research based knowledge, act as buffer against polarization and advance UN sustainable development goals.

Tutkitun tiedon tuottajina yliopistojen yhteiskunnallinen tehtävä on, jos mahdollista, entistäkin tärkeämpi. Meidän pitää myös pystyä aikaisempaa tehokkaammin viestimään tieteen-, koulutuksen- ja autonomisten yliopistojen merkityksestä yhteiskunnalle. Ensi vuonna Suomessa vietetäänkin tutkitun tiedon teemavuotta.

Meneillään on viheliäinen pandemia. Eikä pelkästään terveytemme ja talouden rampauttamisen vuoksi. Eriarvoistuminen on yksi epidemian tuhoisimmista vaikutuksista. Sitä vastaan yliopistojen tulee käydä niin tutkimuksen, koulutuksen kuin paremman saavutettavuudenkin keinoin.

Opiskelijat ovat yliopistoyhteisön ytimessä

Vaasan yliopisto on ylpeä opiskelijoistaan. Tänä vuonna Vaasan yliopisto onkin lisännyt opiskelijamäärää historiallisen paljon. Yhteistyö opiskelijoiden kanssa on nytkin sujunut erinomaisesti. Jokainen opiskelija on meille kaikille ilon ja inspiraation lähde. Haluan kiittää ylioppilaskuntaa erinomaisesta vastuun kannosta myös pandemian aikana.

Our international students are an invaluable asset for our university community. Despite the adverse pandemic situation we warmly welcome you to our university campus. Let us work together to keep the campus safe. Responsible behavior at campus and during leisure activities is the best way to keep the campus open.

Henkilökunta pitää yliopiston toiminnassa

Kuluneen vuoden aikana yliopiston toiminta on muuttunut melkoisesti. Olemme siirtyneet etäopetukseen, ja myös tutkimus tapahtuu paljolti etämoodissa. Kiitos henkilökunnan, mittava muutos on onnistunut hämmästyttävän hyvin.

Kevät näytti, että yliopisto on löytänyt uusia toimintatapoja. Näitä tulemme hyödyntämään myös tulevaisuudessa.  Kiitokset koko yhteisölle venymisestä ja erinomaisesta yhteistyöstä. Pidetään yhdessä huolta toistemme hyvinvoinnista!

Despite the difficult circumstances, University of Vaasa has achieved great results in research and education during the previous term. I take this opportunity to thank you all for this great achievement!

Yhteistyökumppanit ovat meille tärkeitä

Vaasan yliopisto toimii hyvässä yhteistyössä yritysten ja julkisten organisaatioiden kanssa. Monitieteiset tutkimusalustamme ovat nostaneet yhteistyön uudelle tasolle. Jatkamme panostuksia tutkimukseen, innovaatioiden kaupallistamiseen ja yrittäjyyteen.

Hyvä yhteistyö näkyy konkreettisesti koulutuksessa ja lukuisissa tutkimushankkeissa. Myös tutkimusinfrastruktuureja rakennamme yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa. Esimerkiksi VEBIC- ja Bloomberg-laboratorioihin on investoitu yhdessä julkisten rahoittajien ja yritysten kanssa.

Yliopisto rakentaa tulevaisuutta

Vaasan yliopisto aloittaa lukuvuoden vahvassa taloudellisessa asemassa. Tulevankin menestyksen pohja rakennetaan jo tänään. Uusi strategiamme osoittaa meille kehittämisen painopisteet.

Strategian ohella toimintaympäristön muutokset ovat yliopiston kehittämisen ajureita. Olemme juuri ottaneet isoja askeleita digitalisaation hyödyntämisessä. Toiminnastamme on tullut entistä enemmän ajasta ja paikasta riippumatonta. Tämä on suuri mahdollisuus.

Uhkia voimme lukea Suomen väestötilastoista. Ne osoittavat, että yliopiston on laajennettava kansainvälistä ja kansallista toimintaansa.

Tulevien vuosien aikana panostamme:

  • Tutkimuksen laatuun, määrään ja vaikuttavuuteen koko yliopistossa
  • Ulkoisen rahoituksen määrän nostamiseen niin, että riippuvuus valtion budjettirahoituksesta vähenee merkittävästi
  • Koulutusohjelmien uudistamiseen siten, että niistä tulee kansainvälisesti entistä houkuttelevampia
  • Digitaalisuuden hyödyntämiseen laajasti yliopiston kaikissa toiminnoissa
  • Kampuksella toimivaan vetovoimaiseen lukioon, joka on yliopistolle hyvin tärkeä kumppani. Kartoitammekin kampuksella toimivan tiedelukion perustamista Vaasan ja lähialueen lukioiden kanssa
  • Helsingissä tapahtuvaan toimintaan, jota kehitetään ja jonka laajentamismahdollisuudet kartoitetaan
  • Kampuksen uudistamiseen, jossa hyödynnetään koronakevään opit uusien tilojen ja oppimisympäristöjen suunnittelussa.

University of Vaasa continues the ambitious development programme based on our new strategy. During the coming years we will invest in research, education, internalization and Campus 2.0 development. This will create excellent career opportunities and learning experiences for the entire university community.

Poikkeusaikana yliopistot ovat keskeinen osa Suomen hyvin toimivaa yhteiskuntaa. Toiminnan jatkaminen ja kehittäminen turvallisuudesta tinkimättä ovat Vaasan yliopistolla keskiössä:

  • Haluamme suojella meidän kaikkien terveyttä. Jokaisen kampuksella olevan pitää noudattaa pandemian torjumiseen liittyviä hyviä käytäntöjä
  • Haluamme varmistaa toiminnan jatkuvuuden kaikissa oloissa. Teemme parhaamme, jotta kaikki voivat jatkaa häiriöttä opiskelua ja akateemista työtään.
  • Vaasan yliopisto jatkaa missionsa mukaista toimintaa. Haluamme tutkia, tuottaa osaamista, osaajia ja innovaatioita. Tätä päivää ja huomista varten. Vaasan yliopisto on myös vastuulliseen liiketoimintaan suuntautunut yliopisto.

Dear all, we all need to work together to keep the campus a safe and inspiring working environment during these exceptional times. The coming months will be critical and I wish you all a successful academic year 2020-2021!

Turvallisuus tehdään yhdessä. Tässä korostuu meidän kaikkien yliopistolaisten vastuullisuus niin työssä, opinnoissa kuin vapaa-ajallakin. Pidetään yhdessä kampus turvallisena ja hyvin toimivana tulevien kuukausien aikana.

Näistä lähtökohdista on hyvä aloittaa uusi lukuvuosi 2020–2021!

Rehtori Jari Kuusisto
Vaasan yliopisto

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verkkotoimitus

Verkkotoimitus - Johtoajatus