Rehtori Jari Kuusisto, Vaasan yliopisto

Vaasan yliopisto rakentaa tulevaisuutta

Yleinen
Vaasan yliopiston 51. toimintavuosi on hiljakkoin käynnistynyt, ja meillä on hyvä syy katsoa tulevaisuuteen. Maailma muuttuu, ja niin muutumme mekin. Yliopisto voi hyvin, kun se elää ajassa.

Vaasan yliopiston vuosijuhla pidettiin 28.1. ja osallistujia oli varsin kiitettävä määrä kirpeästä pakkaskelistä huolimatta. Niille, jotka eivät päässeet paikalle, alla oleva teksti tuo ajatukseni Vaasan yliopiston kehittämisestä ja yliopiston roolista tulevaisuuden rakentajana.

Elämme keskellä merkittävien muutosten aikaa

Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys ovat päivän puheenaiheita. Ne vaikuttavat maapallon, valtioiden, organisaatioiden ja meidän jokaisen elämään. Nyt on aika toimia.

Demokratiassa ja politiikassa on menossa murros, näin myös Suomessa. Tulevat vaalit osoittavat mihin suuntaan lähdemme. Euroopassa ja Suomessa eletään kohtalon vuotta. Demokratian ja instituutioiden pitää uudistua.

Viimeisten 40 vuoden aikana digitalisaatio on muokannut maailmaamme kiihtyvällä tahdilla. Tekoäly, automaatio ja robotiikka muuttavat peruuttamattomasti sen, miten teemme työtä, opimme ja vietämme vapaa-aikaa. Työn merkityksellisyys korostuu entisestään.

Haasteista puheen ollen: Väestön ikääntyminen ja ikäluokkien pienentyminen vaikuttavat monin tavoin Suomeen ja meihin jokaiseen. Mistä löytyy riittävä määrä nuoria tulevaisuuden tekijöitä?

Onneksi haasteista useimmiten löytyy myös siemen ongelmien ratkaisuille. Tässä uudistumisessa myös Vaasan yliopiston rooli on keskeinen.

Dear friends, we live in a world full of challenges. We need to tackle climate change, the crisis of liberal democracy, digital transition, as well as demographic changes. The good news is – that universities have a key role in solving these challenges.

 

Vaasan yliopisto rakentaa tulevaisuutta

 

Yliopiston tutkimus ja koulutus ovat investointeja tulevaisuuteen. Siksi meidän on huolehdittava, että yliopiston ainutlaatuisuus, tutkimuksen vapaus ja opetuksen korkea laatu säilyvät.

Vaasan yliopiston elää vahvasti ajassa mukana. Läpileikkaavia kehittämisteemojamme ovat muun muassa :

 • Energiaan ja kestävään kehitykseen liittyvä tutkimus, joka on keskeistä, kun torjumme ilmastonmuutosta yhdessä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.
 • Liberaali demokratia haastetaan monesta suunnasta ja faktojen sijaan politiikkaa tehdään usein populismiin ja vaihtoehtoisiin totuuksiin perustuen. Tutkitun tiedon hyödyntämistä tulee parantaa. Vaalien edellä se on erityisen tärkeää.
 • Digitalisaation tutkiminen auttaa meitä ymmärtämään kuluttajia ja menestyvän liiketoiminnan edellytyksiä. Tutkimuksesta saamme myös ajankohtaisia opetuksen sisältöjä. Digitalisaatio mahdollistaa myös uusia tapoja oppia yhdessä.

Myös väestön ikääntyminen ja pienenevät ikäluokat ovat haaste. Vaasan yliopiston menestys edellyttääkin, että menemme sinne, missä nuoretkin ovat. Panostamme vahvasti pääkaupunkiseudulle, oppilasrekrytointiin ja kansainväliseen toimintaan – muun muassa koulutusvientiin.

 

Vaasan yliopiston arvokkaita perinteitä ja vahvuuksia on vaalittava

 

Yliopiston tehtävänä on korkein tutkimus ja koulutus. Ne tekevät meistä ainutlaatuisia. Tutkimuksen vapaus ja opetuksen korkea laatu ovat keskeisiä asioita, joita haluamme pitää yllä.

Tieteenalakohtaisen tutkimuksen vaaliminen on tärkeää. Haluamme, että Vaasan yliopisto tunnetaan jatkossakin vahvana kauppatieteellisenä yksikkönä, unohtamatta hallintotieteitä, tekniikkaa ja viestintätieteitä, jotka kaikki ovat meille tärkeitä.

Meidän jatkuvana haasteenamme on säilyttää tasapaino uudistumisen ja säilyttämisen kesken. Esimerkiksi niin, että tuotamme osaamista liiketoimintaan, jonka menestys – lähes kaikilla aloilla – riippuu kyvystä hyödyntää teknologiaa. Tai niin, että valmistuvat diplomi-insinöörit omaavat hyvät valmiudet myyntityöhön ja projektien hallintaan. Välillä meidän täytyy murtaa perinteisiä siiloja, jotka voivat olla hyvinkin vahvoja.

Universities have a unique role as higher education institutions. Academic freedom of research and highest quality of education are our core pillars also in the future. We also need to renew our activities relentlessly. Otherwise, we cannot meet the demand for high quality research and relevant knowledge.

Tutkimus osoittaa että Suomen yliopistot menestyvät

Jotta yliopisto voi elää ajassa mukana, meidän tulee olla entistä avoimempia. Arvioimmekin omaa toimintaamme säännöllisesti ja pyrimme jatkuvaan laadun parantamiseen. Suomen Akatemian Tieteen tila -raportti puolestaan osoittaa, että Suomen yliopistoissa asiat menevät hyvään suuntaan.

 • Indikaattorien valossa tieteen taso on kohonnut 2010-luvulla ja
 • Julkaisujen määrä asukasta kohti on suuri
 • Tohtorit tekevät aikaisempaa suuremman osuuden tutkimustyöstä ja
 • Ulkomaalaisten ja naisten osuus on kasvanut
 • Monitieteinen ja ilmiöpohjainen tutkimus ja ekosysteemit ohjaavat kehitystä entistä enemmän.
 • Digitalisaatio ja avoin tiede muuttavat tiedettä merkittävästi.

Korjattavaakin riittää, koska Suomen suhteellinen t&k-panostus on laskenut.

Hienoa on, että Vaasan yliopisto kehittyy hyvin ja olemme tehokkain yliopisto Suomessa. Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan vuosien 1994 – 2014 välisenä aikana Vaasan yliopiston

Tieteellisissä julkaisuissa vuosikasvu oli noin 13 prosenttia vuodessa ja kokonaiskasvu 560 prosenttia.

 • Helsingin yliopistossa kasvuluvut olivat vastaavasti 3 prosenttia ja 50 prosenttia.

Vuosina 2015-17 meillä oli 2.28 valmistunutta maisterin tutkintoa per muu henkilökunta.

 • Tämäkin luku on Suomen paras ja osoittaa, että meillä on tehokas hallinto.

Suomen Akatemia esittää suosituksia yliopistoille

Ihmiset tekevät tieteen: vetovoimaisia toimintaympäristöjä ja hyviä rekrytointimenettelyjä tarvitaan.

Laadukkaat, vaikuttavat ja vetovoimaiset tutkimuksen ja osaamisen keskittymät ovat välttämättömiä Suomen kehitykselle. Näiden ekosysteemien rakentamista ja kehittymistä tulee tukea vahvasti rahoitusratkaisuilla.

Digitalisaation ja avoimen tieteen mahdollisuuksiin tutkimuksen ja opetuksen kehittämisessä tulee tarttua tarmokkaasti.

Näihin asioihin uskomme ja panostamme Vaasan yliopistossa hyvässä yhteistyössä yritysten ja kaupungin kanssa.

Recent Academy of Finland evaluation report shows that overall Universities in Finland perform very well. High quality publishing is increasing. Post doc researchers, women and foreign nationals have a growing role in Finnish universities.

A downward trend in R&D funding is the key concern at the moment. Digitalization, open science, innovation ecosystems and effective human resource management are listed among the key future development areas for the Finnish universities. Finally, I like to take this opportunity to thank you all for your excellent work, and enjoy the winter wonders!

Vaasan yliopiston vuosijuhla osuu keskelle sydäntalvea. On hienoa, että meillä on neljä vuodenaikaa. Tänään 28. tammikuuta päivän pituus Vaasassa on  6 tuntia ja 59 minuuttia. Viikon kuluttua jo 7 tuntia 41 minuuttia. Kevättä ja kesää kohti siis mennään, nautitaan talvesta ja tästä juhlapäivästä.

 

Näissä tunnelmissa haluan kiittää kaikkia yliopistolaisia ja toivottaa erinomaista alkanutta vuotta 2019!

Jari Kuusisto
Rehtori
Vaasan yliopisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Harri Huusko

Harri Huusko - Johtoajatus