Strategia: Uudet tuulet puhaltavat

Strategia Yleinen
Talven jälkeen kevät edistyy nopeasti, ja olemme kaikki saaneet nauttia kauniista säästä ja kirkkaasta auringonpaisteesta. Kevään myötä uutta luovat muutoksen tuulet puhaltavat myös yliopistolla.

Yliopistopalveluiden uusi organisaatio tuli voimaan huhtikuun alussa. Kiitos hyvästä työstä kaikille, jotka ovat olleet mukana uutta organisaatiota rakentamassa. Uuden toimintamallin käytäntöön tuominen vaatii vielä työtä, mutta asiat etenevät vauhdilla, ja syksyllä uusi organisaatio on valmiina palvelemaan opiskelijoita ja yliopiston henkilökuntaa.

Uuden strategian julkistamisen jälkeen Vaasan yliopisto on saanut runsaasti positiivista palautetta. Selkeää profiloitumistamme arvostetaan myös opetus- ja kulttuuriministeriössä, ja tiukasta budjettitilanteesta huolimatta tulossopimusneuvottelut ovatkin sujuneet hyvässä hengessä.

Menestyminen ulkoisen tutkimusrahoituksen hankinnassa tukee vahvasti Vaasan yliopiston uutta strategiaa. Suomen Akatemialta saatu rahoitus tukee Vaasan yliopiston profiloitumista ja rakennettavaa Vaasa Energy Business Innovation Centre -tutkimusalustaa (VEBIC). Monitieteiselle hankkeellemme Sustainable Energy Business – From Technology to New Business Concepts and Societal Value myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus on hyvä alku uudelle, koko yliopiston kattavalle tutkimusteemalle.

Uusi valtion ja Vaasan seudun kasvusopimus 2016­–2018 on vielä neuvottelun alaisena. Myös se on tuomassa merkittävän määrän tutkimusrahoitusta Vaasan korkeakouluille ja erityisesti yliopistollemme. Kaiken kaikkiaan tulevan rahoituksen merkitys Vaasan seudun innovaatioympäristölle on merkittävä.

Tulevien vuosien haasteena on korkealaatuisen tutkimuksen määrän kasvattaminen ja siihen tarvittavan ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen. Tavoitteena on yli tieteenalojen ulottuva ongelmalähtöinen tutkimus, jonka kasvattamiseen Vaasan yliopistolla on hyvät lähtökohdat. Viime syksynä pidetty EU-rahoitukseen liittyvä koulutus on jo lisännyt yli tiedekuntien tehtävää yhteistyötä, mikä on erittäin positiivista ja parantaa merkittävästi mahdollisuuksia uuden tutkimusrahoituksen hankintaan.

Myös valitsemamme teema, uusi energiateknologia ja sen käyttöönoton aiheuttamat muutokset kuluttajien käyttäytymisessä, yritystoiminnassa ja laajemminkin yhteiskunnassa, tukee erittäin hyvin ulkoisen tutkimusrahoituksen kasvattamista. Tulevien vuosien aikana tälle aihealueelle on tarjolla runsaasti kotimaista ja kansainvälistä tutkimusrahoitusta, kuten Suomen Akatemia, työ- ja elinkeinoministeriö, Tekes, Nordic Innovation sekä Horisontti 2020.

Tulosneuvottelut ministeriön kanssa ja Vaasan yliopiston uuden strategian jalkauttaminen jatkuvat tulevina kuukausina. Alkuvuoden aikana yhteinen työmme on jo tuottanut erinomaisia tuloksia, ja tältä pohjalta on hyvä rakentaa Vaasan yliopiston tulevaisuutta.

Jari Kuusisto
ma. rehtori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verkkotoimitus

Verkkotoimitus - Johtoajatus