Olin tänä vuonna kahden kuukauden tutkimusvierailulla Grazissa, Itävallassa helmikuun lopulta huhtikuun loppupuolelle. Oli hienoa päästä pitkän odotuksen ja monien lykkäysten jälkeen viimein tälle suunnitellulle tutkimusvierailulle, kun takana oli pari vuotta pandemian määrittämää etätyöskentelyä. Valitettavasti muutama päivä saapumiseni jälkeen alkoi uusi globaali kriisi. Uudessa ympäristössä päätin keskittyä uusiin asioihin ja lukea vain välttämättömät uutisoinnit, sillä halusin käyttää energiani tähän vierailuun, ja se oli hyvä päätös.
Toiveet ja tavoitteet
Suunnitellessani OpenInnoTrain-tutkimusvierailuani minulla oli useita toiveita siihen liittyen. Ensinnäkin halusin tietysti saada kansainvälistä kokemusta tutkimusympäristöistä, ja siten saada uralleni uudenlaisia mahdollisuuksia ja näkymiä. Toisekseen tavoitteeni oli päästä tutustumaan toisen maan yrityksiin, yliopistoihin ja ihmisiin niissä. Kolmanneksi minulla oli halu tehdä omaa tutkimustani epäviralliseen johtajuuteen liittyen.
Vierailua suunniteltaessa olin yhteydessä Grazin kontaktihenkilöihin eli yrityskumppaniin Richard Messnarziin (ISCN) ja yliopistokumppaniin Georg Macheriin (Graz University of Technology). Meillä oli sähköpostikeskustelujen lisäksi 2-3 verkkotapaamista ennen tänne tuloani. Kerroin heille omista ajatuksistani ja tavoitteistani vierailuun liittyen, ja he kertoivat mahdollisuuksista. Minut otettiin hienosti mukaan jo suunnitteluvaiheessa, ja oli mukava päästä mukaan esimerkiksi etäkokouksiin.
Kaiken kaikkiaan lähdin matkalleni hyvin avoimin mielin ja huomaan vastanneeni täällä kaikkeen ehdotettuun ’kyllä’. Suosittelen samaa muillekin. Sanomalla kyllä löytää itsensä vaikka mistä: monenlaisista tapaamisista erilaisten ihmisten kanssa eri organisaatioista, tekemässä tutkimusta, antamassa luentoja, tukemassa opiskelijaa päättämään lähteäkö väitöskirjatutkijaksi vai ei, suklaatehtaalta, kahvilta, oluelta, viinitilalta, Wienistä ja niin edelleen.
Ihmisten ja kohtaamisten merkitys
Suurin merkitys tutkimusvierailun onnistumiselle lienevät kohteen kontaktit ja heidän tukensa vieraan tutustuttamiseksi ihmisiin ja ottamisesta mukaan yhteistyöhön. Keskustelut eri yritysten ja teknillisen yliopiston eri työntekijöiden, tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa ovat olleet mielenkiintoisia ja molemmin puolin avartavia. Olen oppinut heiltä myös omaan tutkimukseeni liittyen, kun olen puhunut siitä useissa eri yhteyksissä. Kiitos keskusteluista ja kohtaamisista Omar, Michael, Jürgen, Ernst, Vera, Martin, Carina, Eugen, Hanna, Jasmin, Margherita ja kaikki muut!
Tutkimus ja työ
Aiheeni epävirallinen johtajuus ja siihen liittyvä kollektiivinen johtajuus ovat herättäneet paljon kiinnostusta. Eri toimijat eri tahoilta ja aloilta tunnistavat ilmiön, josta puhun, ja ovat kiinnostuneita kuulemaan lisää. Olen löytänyt yhteisiä tutkimusintressejä ja mielenkiintoisia yhtymäkohtia. Uskon, että johtamisen väitöskirjatutkijan ja insinöörien keskustelut ovat jääneet meidän kaikkien mieleen. Yhteistä löytyy paljon, kun on avoin, vastaanottava mieli ja halu dialogiin.
Vierailu on tuonut mukanaan suhteita tutkijoihin ja yrityspuolen edustajiin Grazissa ja laajemminkin Itävallassa. Uskon ja toivon, että näistä on molemminpuolista hyötyä ja iloa myös tulevaisuudessa. Arvostan lämmintä ja kiinnostunutta vastaanottoa minua, tutkimustani ja kotiyliopistoani kohtaan. On mielenkiintoista, että useilla tapaamillani henkilöillä on ollut joku omakohtainen kontakti Suomeen – on joko käyty yritys- tai tutkimusvierailuilla, lomamatkoilla tai toiveissa on sellainen. Yhtenä käytännön asiana kävi ilmi, että TU Grazin Life Long Learning on mukana GREENOVET (Green Innovation for a Sustainable Future) -projektissa yhdessä muun muassa Vaasan yliopiston kanssa. Toisaalta monissa yhteyksissä, esimerkiksi kaupoissa, jos minulta on kysytty, mistä maasta olen, vastaus ”Suomesta” on aina vastaanotettu ilahtuneesti. Nuori myyjä Wienissä sanoi vastauksen kuultuaan ”Cool!”. Suomen maakuva lienee siis hyvällä mallilla, Itävallan suunnasta kun katselee.
Ympäristö ja eläminen
Graz on Itävallan toiseksi suurin kaupunki 332 000 asukkaallaan. Maassa on kuulemma kaksi kasvavaa kaupunkia, Graz ja Wien. Graz on reilun parin tunnin junamatkan päässä Wienistä. Oli helppo solahtaa itävaltaiseen elämänmenoon. Olin vuokrannut asunnon kaupungin keskustasta, jotta pääsen kätevästi liikkumaan eri suuntiin. Julkinen liikenne toimii hyvin, vaikka etäisyydet keskustassa sinänsä ovat lyhyitä. Kätevä kulkuväline olisi polkupyörä, ja niillä paikalliset ajavat raitiovaunujen, bussien ja autojen seassa. Väestö on monikulttuurisempaa kuin Suomessa, mutta niinhän se usein on. Se yllätti, kuinka paljon täällä käytetään käteistä, sillä Suomessa ainakin omalta osaltani käteistä ei juuri tarvitse käyttää. Toinen yllätys oli, kun pitkiin kauppojen aukioloaikoihin tottunut joutui selviytymään ruokakauppaan ennen kuutta arkena ja lauantaina, sunnuntaina ruokakauppa ei edes ollut auki (paitsi päärautatieasemalla). Englanti on tietysti kieli työyhteyksissä, ja sillä pärjää kohtuullisen pitkälle myös arjessa, vaikka selviö se ei toki ole. Itse olen saanut vierailun aikana virkistää jo hieman unohduksiin painunutta saksan taitoani, ja se on ollut mukavaa. Keskusteluja on käyty esimerkiksi niin, että minä sekoitan saksaa ja englantia, kun toinen puhuu saksaa.
Tulevaisuudessa
Tavoitteeni on lähteä myös muille tutkimusvierailuille OpenInnoTrain-hankkeen puitteissa ja toki muutenkin, miten mahdollisuuksia tulee eteen. Pidän kovin työskentelystä, jossa yhdistyvät monenlaiset erilaiset elementit, näkökulmat ja käytäntö. Siksi yritysyhteistyöhön pohjautuvat projektit ovat erityisen mieluisia minulle. Tulevilla vierailuilla saan jälleen erilaista perspektiiviä muiden maiden toimintatapoihin, kulttuureihin ja ihmisiin. Tavoitteeni niilläkin on oppia tuntemaan ihmisiä ja heidän kiinnostuksiaan samoin kuin olla osa kansainvälistä tutkijoiden yhteisöä ja verkostoa.
Kiitokset
Haluan kiittää kaikkia, jotka olivat mahdollistamassa reissuani. Eli kiitos Vaasaan Monalle, Joelille, Artolle, Adamille, Riitalle, Niinalle, Hannalle, Mariannelle, Marjaanalle ja Mialle sekä Barcelonaan Paulinelle ja Elialle!
Tiina Leino
Henkilöstöjohtamisen väitöskirjatutkija
Johtamisen akateeminen yksikkö