Osana talousosaamisen edistämisen kansallista strategiaa on perustettu talousosaamisen tutkimusverkosto, jota minulla on ilo vetää yhdessä Suomen Pankin Anu Raijaksen ja Oikeuspalveluviraston Mette Rannan kanssa. Verkoston toimintaa käynnisteltiin viime joulukuussa Suomen Pankin Rahamuseolla. Varsinainen isompi ponnistus oli ensimmäisen tutkimusseminaarin pitäminen Rahamuseolla 29.-29.4.2025.
Verkoston tarkoituksena on edistää talousosaamisen kohdistuvaa tutkimusta ja vuoropuhelua sekä alan tutkijoiden kesken että myös tutkijoiden ja sidosryhmien välillä. Verkosto on monitieteinen ja siihen on tervetulleita niin tutkijat kuin kaikki muutkin kiinnostuneet.
Itse koin, että tilaisuuden tunnelma oli avoin, lämminhenkinen ja asiantunteva. Tavoitteemme saada esityksiä monesta näkökulmasta toteutui. Edustettuina olivat mm. kuluttajatutkimus, taloustiede, rahoitus, kotitaloustiede, kasvatustiede, taloussosiaalityö, sosiaalipolitiikka ja luonnonvaratutkimus. Tilaisuudessa oli myös kansainvälisyyttä, kun kaukaisin esiintyjä tuli Uruguaysta asti.
Esityksissä heijastui myös se, että talousosaaminen on yksilön omaa taloutta laajempi asia. Esityksissä käsiteltiin mm. perusturvan riittävyyttä, lapsiperheiden tukemista tai ympäristökestäviä taloudellisia valintoja. Yksi iso teema oli myös koulutus: miten yleinen oppivelvollisuus on tukenut taloudellisista vaikeuksista selviämistä, tai miten tekoälyä tai pelillisyyttä voi hyödyntää opetuksessa. Joissain esityksissä käsiteltiin myös erityisteemoja, kuten eläkeosaamista tai alkutuotannon toimijoiden talousosaamista. Seminaarissa kuultiin myös talousosaamiseen ja talouskoulutukseen liittyviä puheenvuoroja käytännön toimijoilta.
Seminaarin perusteella suomalaisten talousosaaminen kytkeytyy monin tavoin arjen hallintaan ja kohtuullisuuteen kulutuksessa. Esityksissä käsiteltiin myös talouden nurjaa puolta: rahapelaamista ja rahojen riittämättömyyttä. Lisäksi käsiteltiin myös nuorten sijoittamista kryptoihin. Kaikki nämä aiheet liittyvät talousosaamiseen, mutta myös talouden institutionaaliseen viitekehykseen. Tärkeää on, että kukaan ei jää taloudellisten haasteittensa kanssa yksin. Talousosaamiseen liittyy kiinteästi myös taloudenhallinnan sosiaalipoliittinen viitekehys ja yksilön mahdollisuus saada haasteisiinsa tukea, niin julkiselta vallalta kuin kolmannelta sektorilta.
Osallistujien antamassa palautteessa yhteisöllisyyden vahvistaminen ja eri alojen välinen yhteistyö nousi esiin seminaarin keskeisenä antina. Tämä oli myös järjestäjien keskeinen tavoite, joten tämä palaute ilahdutti minua suuresti. Verkoston toiminta jatkuu, seuraavana tapahtumana Minnesotan yliopiston emeritaprofessori Joyce Seridon seminaariesitys Rahamuseolla 12.8.2025 klo 15. Ilmoittautuminen tilaisuuteen avautuu kesäkuussa. Jos olet kiinnostunut verkoston toiminnasta, olet erittäin tervetullut osallistumaan ja voit olla yhteydessä verkoston vetäjiin.
Seminaarin ohjelma: https://www.rahamuseo.fi/uutiset/2025/talousosaamisen-tutkimusseminaari/
Anu Raijaksen blogikirjoitus seminaarista: https://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2025/tutkimus-kohtaa-kaytannon-talousosaamisen-vahvistamistyossa/
Mette Rannan blogikirjoitus seminaarista: https://www.linkedin.com/pulse/alan-tutkimuksella-t%C3%A4rke%C3%A4-rooli-talousosaamisen-mette-ranta-k7jef/