Tämä blogi on ensimmäinen Taide ja kampus -projektimme julkaisuista. Vaasan yliopisto on yksi johtavista koulutuksen ja tutkimuksen keskuksista liiketoiminnan, tekniikan ja energian aloilla. Yliopiston slogan kuuluu Yliopisto jolla on sydän. Se kertoo Vaasan yliopiston kunnioituksesta monialaisuutta kohtaan. Yliopistolla on myös kulttuuriin ja taiteeseen liittyvää toimintaa.
Ensinnäkin Vaasan yliopistolla on mittava kokoelma suomalaista taidetta. Vaasalainen varatuomari Pekka Lind teki vuonna 2024 yli sadan teoksen lahjoituksen yliopiston upeisiin uusittuihin tiloihin. Ankkurin ja Tervahovin aulatilat, työ- ja luokkahuoneet sisältävät sekä maalauksia että veistoksia. Kirjastorakennus Tritonia toimii vaihtuvien näyttelyiden tilana.
Yliopistomme haluaa korostaa sekä taiteen ja kulttuurin keskeistä roolia modernin yhteiskunnan kehityksessä. Yliopistossa myös dokumentoidaan ajattelun paradigman muutoksia, jotka ovat muokanneet nykyistä kulttuuriamme. Taiteen ja kulttuurin säilyttämisen lisäksi tärkeä on myös kulttuurin muokkaaminen ja uudistaminen. Tieteen ja taiteen rajapinnassa tapahtuu mielenkiintoisia asioita ja tästä syystä yliopistolla on vaihtuvien näyttelyiden tila taiteellisen ilmaisun esilletuomiseen.
Tritonia Artspace avautuu yleisölle 29. tammikuuta 2025. Tritonian näyttelytila on ensisijaisesti yliopiston omalle tutkimus- ja opetusväelle sekä opiskelijoille, mutta se tulee tarjoamaan myös paikallisille ja alueellisille taiteilijoille mahdollisuuden esittää töitään hakemusten ja kutsujen perusteella. Lisätietoja löytyy verkkosivujemme etusivulta.
Ensimmäinen näyttely on Elina Melginin Paikka katsessa, joka esittelee öljy-, pigmentti- ja akryylimaalauksia, joissa välittyy vaellusretkien horisontteja mutta myös tarinoita, jotka ovat jättäneet jäljen. Näyttelyn teosluettelo löytyy QR-koodin takana.
Teemme myös yhteistyötä Bok’sin ja Wasa Futures Festivalin kanssa tuottaaksemme poikkeuksellisen kansainvälisen video-, performanssi- ja installaationäyttelyn Butterfly, joka keskittyy digitalisaation, energian ja kestävyyden paikallisiin ja globaaleihin vaikutuksiin. Tapahtumaa täydentää laaja monitieteinen akateeminen ohjelma sekä tekoälyyn ja virtuaalitodellisuuteen perustuva ohjelma kouluikäisille lapsille ja nuorille. Näyttely on avoinna 11.–30. elokuuta ja toimii laajennettuna osana Wasa Futures Festivalia. Pysy kuulolla!
Kaiken kaikkiaan tämä on äärimmäisen jännittävää aikaa meille. On hienoa nähdä, kuinka eri tieteenalat yhdistyvät ja tekevät Vaasasta sekä sen paikallisista helmistä tieteen, innovaatioiden ja inhimillisyyden näyttämön.